Министърът на външните работи на Израел Израел Кац призова ръководителя на агенцията на ООН за палестинските бежанци Филип Лазарини да напусне поста след израелските твърдения, че е открит тунел на групировката "Хамас" под евакуирания му щаб в град Газа, съобщава АФП.

Кац отхвърли твърдението на Лазарини, че не е знаел като "не само абсурдно, но и оскърбление за здравия разум".

"Неговата бърза оставка е наложителна", написа той в X, бивш Twitter.

Лазарини, който вече беше подложен на натиск, след като Израел заяви, че някои служители на агенцията са участвали в нападението на "Хамас" на 7 октомври, каза, че агенцията не е работила от комплекса от 12 октомври.

Вместо това той призова за независимо разследване.

"Хамас" по-рано отрече израелските твърдения, че е прокопала широка мрежа от тунели под училища, болници и друга гражданска инфраструктура като прикритие за своите дейности.

Израелската армия и агенцията за сигурност "Шин Бет" заявиха, че операциите в град Газа през последните седмици са довели до откриването на тунелна шахта близо до училище, управлявано от хуманитарната агенция.

"Шахтата води до подземен тунел, който служи на военното разузнаване на "Хамас" и минава под сградата, която служи като главен щаб в Ивицата Газа", добавиха те в изявление.

Агенцията за палестинците може да прекрати дейността си до края на февруари

Агенцията за палестинците може да прекрати дейността си до края на февруари

Агенцията остава най-голямата организация за оказване на помощ в региона

"Съоръженията на Агенцията са захранвали тунела с електричество, казаха те. Документи и скривалище на оръжие в самия комплекс на ООН "потвърждават, че офисите всъщност са били използвани и от терористи на "Хамас", се казва в съвместното изявление.

Кац твърди, че откритието показва "дълбокото участие" на в Хамас.

Припомняме, че основните донори на агенцията, сред които Съединените щати и Германия, прекратиха финансирането, след като се появиха обвинения, че 12 от десетките хиляди палестински служители са заподозрени в участие в атаките на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Агенцията предупреди, че може да бъде принудена да прекрати дейността си до края на февруари.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш по-рано каза, че девет от замесените са уволнени, един е мъртъв, а самоличността на другите двама се изяснява.

Норвегия дава 26 милиона долара на Агенцията за палестинците тази година

Норвегия дава 26 милиона долара на Агенцията за палестинците тази година

Осло съобщи в сряда, че превежда 275 милиона крони на UNRWA