Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) заяви в четвъртък, че най-вероятно ще бъде принудена да прекрати операциите си в Близкия изток, включително в Газа, до края на месеца, ако финансирането не се възобнови, предава "Ройтерс".

Поредица от държави, включително Съединените щати, Германия и Великобритания, спряха финансирането си на хуманитарната агенция след обвиненията, че някои служители на UNRWA са замесени в атаките на Хамас на 7 октомври в Южен Израел.

"Агенцията остава най-голямата организация за оказване на помощ в една от най-тежките и сложни хуманитарни кризи в света", каза генералният комисар на UNRWA Филип Лазарини в изявление.

"Ако финансирането остане спряно, най-вероятно ще бъдем принудени да прекратим операциите си до края на февруари не само в Газа, но и в целия регион."

Израелската офанзива, започнала след атаките, при които около 1200 души бяха убити и 253 взети за заложници, разсели по-голямата част от населението на Газа, остави много домове и гражданска инфраструктура в руини и предизвика остър недостиг на храна, вода и лекарства.

Групи за подпомагане и други агенции на ООН призоваха донорите да продължат да подкрепят UNRWA, като ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) предупреди в сряда, че лишаването от финансиране би имало "катастрофални последици" за хората в Газа.

Израелските власти отдавна призоваха агенцията да бъде разформирована с аргумента, че нейната мисия е остаряла и подхранва антиизраелски настроения, нещо, което UNRWA категорично отрече.

В сряда израелският премиер Бенямин Нетаняху повтори призива си за прекратяване на мандата на UNRWA и замяната му с други агенции за помощ на ООН или извън ООН.

UNRWA, официално Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток, е създадена през 1949 г. от Общото събрание на ООН след войната около основаването на Израел като еврейска държава, когато 700 000 палестинци избягаха или бяха прогонени от домовете си .

В нея работят 30 000 палестинци, за да обслужват гражданските и хуманитарните нужди на 5,9 милиона потомци на тези бежанци - в ивицата Газа, на Западния бряг и в огромни лагери в съседни арабски страни.

Италия спира финансирането за Агенцията на палестинците на ООН

Италия спира финансирането за Агенцията на палестинците на ООН

Рим действа в отговор на разкрития, че служители в агенцията са замесени в атаката на 7 октомври