Международният съд към ООН нареди в петък на Израел да предприеме действия за предотвратяване на актове на геноцид, докато води война срещу бойците на Хамас в ивицата Газа, но не призова за незабавно прекратяване на огъня, предава "Ройтерс".

Решавайки по дело, заведено от Южна Африка, съдът каза, че Израел трябва да гарантира, че неговите сили не са извършили геноцид и да предприеме мерки за подобряване на хуманитарната ситуация за палестинските цивилни в анклава.

В решението 15 от 17-те съдии в групата на Международния съд (МС) гласуваха за спешни мерки, които обхващаха повечето от това, което Южна Африка поиска, с забележителното изключение на разпореждането за спиране на израелските военни действия в Газа.

Израел поиска от съда категорично да отхвърли делото, заявявайки, че спазва международното право и има право да се защитава.

"Държавата Израел... ще предприеме всички мерки в рамките на своите правомощия, за да предотврати извършването на всички действия в обхвата на член II от Конвенцията за геноцида", каза съдът.

Израел трябва да му докладва какви стъпки е предприел след месец, каза той.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че обвинението в геноцид, отправено срещу Израел, е "възмутително" и каза, че ще направи всичко необходимо, за да се защити.

"Гнусният опит да се откаже на Израел това основно право е явна дискриминация срещу еврейската държава и беше справедливо отхвърлен", каза той в изявление.

Но докато решенията на МС са окончателни и не подлежат на обжалване, съдът няма начин да ги изпълни.

Съдът не се произнесе на този етап по същината на делото, заведено от Южна Африка - дали в Газа е имало геноцид. Но признава правото на палестинците в Газа да бъдат защитени от актове на геноцид.

Заместник-президентът на Южна Африка Пол Машатиле и министърът на правосъдието Роналд Ламола бяха видени да аплодират и танцуват на събиране на управляващата партия Африкански национален конгрес след присъдата на съда.

Сред мерките, които Южна Африка поиска, беше незабавно спиране на военната операция на Израел, която опустоши голяма част от анклава и уби повече от 25 000 палестинци, според здравните власти в Газа.

Южна Африка започна да представя делото си срещу Израел в Международния съд (МС) по-рано този месец, обвинявайки страната в извършване на геноцид срещу палестинци в Ивицата Газа.

В документ от 84 страници, подаден в края на декември 2023 г., Претория обвини Израел, че военните действията в Газа имат за цел да унищожат "значителна част от палестинската национална, расова и етническа група" в пряко нарушение на Конвенцията за геноцида от 1948 г. "Намерението да се унищожи Газа е било подхранвано на най-високо държавно ниво", каза Тембека Нгкукайтоби, адвокат от Върховния съд на Южна Африка, пред висшият съд на ООН.

По време на изслушването Южна Африка представи множество видеозаписи, както и близо 9 страници цитати, които показват как високопоставени служители в израелското правителство и армия, призовават за пълното изтребване на "човешките животни в Газа".

Израел отхвърли обвиненията на Южна Африка, като каза че страната е поела ангажимент да спазва закона по време на войната, "но го прави в лицето на пълното презрение на Хамас към закона". Той твърди, че "ужасяващото страдание" на цивилни, както израелски, така и палестински, е резултат от стратегията на Хамас да се крие зад невинни.

Южна Африка казва, че повече от 50 държави са изразили подкрепа за нейния иск пред висшия съд на ООН, обвиняващ Израел в геноцид срещу палестинците във войната в Газа

Други, включително Съединените щати, категорично отхвърлиха твърдението на Южна Африка, че Израел нарушава Конвенцията на ООН за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид. Много други останаха мълчаливи.

САЩ ще доставят изтребители F-35 и F-15 на Израел

САЩ ще доставят изтребители F-35 и F-15 на Израел

Израел ще бъде първата страна, която ще получи модерния самолет на Боинг