До 33 091 нарасна общият брой на палестинците, които са загубили живота си във войната между "Хамас" и Израел в ивицата Газа.

По последни данни на управляваното от палестинската групировка здравно министерство броят на ранените в анклава от 7 октомври насам е достигал 75 750 души.

Здравните власти съобщиха, че през последните 24 часа при израелски атаки са били убити 54 палестинци, а 82 са били ранени. Много от жертвите все още са "под развалините и по пътищата".

Нетаняху призна, че Израел е убил 7 хуманитарни работници в Газа

Нетаняху призна, че Израел е убил 7 хуманитарни работници в Газа

WCM каза, че нейният конвой е бил ударен "въпреки координирането на движенията с израелската армия"

Израел започна кампанията си за унищожаване на "Хамас", след като екстремисти нахлуха в Израел на 7 октомври, нападнаха южните градове, убиха 1200 души - повечето от които цивилни, и взеха 253 за заложници.

Въпреки огромния брой жертви, израелската армия увери, че предприема стъпки за предотвратяване на цивилни жертви. Тя обаче обвинява "Хамас", че действа в гъсто населени райони и използва цивилни като живи щитове - твърдение, което ислямистката групировка отрича.

Хуманитарните агенции посочват, че само около 1/5 от необходимите доставки влизат в Газа, тъй като Израел продължава с въздушната и наземната офанзива, започнала след атаката на "Хамас" на 7 октомври.

Те твърдят, че доставките по въздух или море директно до плажовете на Газа не могат да заместят по-големия брой доставки, осигурявани по суша през Израел или Египет.

Израел отваря ГКПП с Газа

Израел отваря ГКПП с Газа

Това става за първи път от 7 октомври

Разпределението на помощта в Газа е сложно, особено на север. Миналия месец здравните власти в Газа съобщиха, че израелските войски са убили над 100 души, опитващи се да вземат помощ от конвой.

Израелските военни оспориха тази информация, като заявиха, че хората, които са се втурнали към конвоя, са били стъпкани до смърт от тълпата или камионите с помощ.

Израел забрани на Агенцията на ООН за палестинските бежанци да извършва доставки на помощи на север и я обвинява в съучастие с "Хамас".

Миналата седмица Хуманитарната служба на ООН призова Израел да отмени очевидната забрана за хуманитарна помощ за Северна Газа от Агенцията на ООН за палестинските бежанци, изтъквайки, че хората там са изправени пред "жестока смърт в резултат на глад".

Друг тежък инцидент стана на 2 април - тогава седем хуманитарни работници от Световната централна кухня бяха убити от израелски въздушен удар. Основателят на организацията Хосе Андрес обвини Израел, че се прицелва в работниците му умишлено "систематично, кола по кола" - твърдение, което бе отхвърлено от Тел Авив. Случаят обаче беше остро разкритикуван от Запада. Полша поиска обяснение на инцидента, а в сряда ООН спря движението през нощта в Газа за най-малко 48 часа, за да оцени проблемите със сигурността след убийството на хуманитарните работници.

ООН спря доставката на помощи за Газа през нощта

ООН спря доставката на помощи за Газа през нощта

След като 7 хуманитарни работници загинаха при израелски удар