Натискът върху Израел се засили в петък след като неговите войски откриха огън и убиха палестинци, редящи се на опашка за хуманитарна помощ, като няколко държави подкрепиха призива на ООН за разследване, предава "Ройтерс".

Здравните власти в Газа съобщиха, че израелските сили са убили повече от 100 души, които се опитвали да достигнат конвой с хуманитарна помощ близо до град Газа рано в четвъртък.

Израел обвини за повечето смъртни случаи върху събралите се гладни хора, които връхлетяли вурху камиони с хуманитарна помощ, като каза, че жертвите са били стъпкани или прегазени. Израелски служител също каза, че израелската армия по-късно е октрила огън по множество, което смятали, че представлява заплаха.

Инцидентът подчерта провала на организираните доставки на помощ в райони на Газа, окупирани от израелските сили. Администрация и основната агенция на ООН UNRWA, затруднена от разследване за предполагаеми връзки с "Хамас".

Атаката на "Хамас" на 7 октомври уби 1200 души, предимно цивилни, и включваше залавянето на 253 заложници, според израелски данни.

Оттогава военната кампания на Израел е убила повече от 30 000 палестинци в Газа, твърдят здравните власти в управлявания от "Хамас" анклав.

Поради хуманитарната катастрофа, разгръщаща се в Газа, много държави призоваха за прекратяване на огъня, но президентът на САЩ Джо Байдън каза, че инцидентът от четвъртък ще усложни преговорите за сделка, включваща примирие и освобождаване на заложници.

Лула разкритикува Израел за Газа и обвини ООН в "провал"

Лула разкритикува Израел за Газа и обвини ООН в "провал"

Постоянните членове на Съвета за сигурност са тези, които разпалват войни, заяви той

Франция и Германия подкрепиха призив за международно разследване. САЩ също настояха за разследване. Индия заяви, че е "дълбоко шокирана" от смъртните случаи, а Бразилия заяви, че инцидентът е извън "етичните или законови ограничения".

Южна Африка, която заведе дело за геноцид срещу Израел в Международния съд, осъди смъртните случаи. Израел отрича геноцида.

Френският президент Еманюел Макрон изрази "дълбоко възмущение" и "най-категорично осъждане на тези стрелби". Германия заяви, че "израелската армия трябва напълно да обясни как е могла да се случи масовата паника и стрелбата".

Най-близкият съюзник на Израел, Съединените щати, също призова за задълбочено разследване, заявявайки, че инцидентът показва необходимостта от "разширена хуманитарна помощ, която да си проправи път към Газа".

В Израел ултрадесният министър на сигурността Итамар Бен-Гвир призова за "пълна подкрепа" на израелските войници, които "действаха отлично срещу тълпа от Газа, която се опита да им навреди".

Въпреки това в публикация на онлайн новинарския сайт N12 се казва, че инцидентът показва липсата на каквато и да е гражданска администрация или върховенство на закона в Газа и че това "може да постави Израел в трудна позиция по отношение на легитимността за продължаване на битките".

Коментатор в най-големия всекидневник Yedioth Ahronoth каза, че инцидентът ще "създаде повратна точка във войната" и може да "оказа международен натиск, който Израел няма да може да устои, включително от Белия дом", се казва в съобщението.

САЩ обмислят пускане на помощ със самолети в Газа

САЩ обмислят пускане на помощ със самолети в Газа

Доставките по суша стават все по-трудни

Израел заяви, че няма ограничение за хуманитарната помощ за Газа и заяви, че количеството и темпото на доставка се свеждат до ООН.

Израелската армия каза, че доставката в четвъртък е била извършена от частни изпълнители като част от операция за оказване на помощ, която е наблюдавала през предходните четири дни.

Говорителят на OCHA Йенс Лаерке каза, че доставката е извършена без никаква координация с ООН.

"Това трагично клане, както го наричат ​​някои, е илюстрация защо UNRWA трябва да разпределя помощ в Газа, за да предотврати масовия глад, който вече е започнал", каза Крис Гънес, бивш говорител на UNRWA.

"Това е илюстрация, че не можете да оставите защитата на палестинците в Газа по отношение на продоволствената сигурност на израелците", добави той.

ЕК увеличава спешната подкрепа за палестинците

ЕК увеличава спешната подкрепа за палестинците

Комисията ще отпусне допълнителни 68 милиона евро