Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва заяви в четвъртък, че ООН не е успяла да разреши международните конфликти и остро критикува израелските действия в Газа, цитира думите му Ройтерс.

"Поведението на Израел няма обяснение: под предлог, че се бори с Хамас, той убива жени и деца", каза той след среща с египетския президент Абдел Фатах ал Сиси.

Говорейки по-късно пред Арабската лига, Лула каза, че Бразилия е осъдила атаката на Хамас срещу израелски цивилни на 7 октомври, но добави, че отговорът на Израел е "непропорционален и безразборен" и неприемлив.

Лула каза, че няма да има мир без създаването на палестинска държава и призова за незабавно прекратяване на огъня, за да се позволи хуманитарна помощ в Газа.

"Убийствата трябва да бъда спрени", каза той.

Бразилският лидер каза, че Палестина трябва да бъде призната за суверенна държава и приета в ООН като пълноправен член, и той призова за реформа на Съвета за сигурност на ООН.

Израел отхвърли палестинската държавност като част от следвоенния план

Израел отхвърли палестинската държавност като част от следвоенния план

Въпреки съобщенията, че САЩ напредват в преговорите си за създаване на палестинска държава

"Многостранните институции, които бяха създадени, за да помогнат за разрешаването на тези проблеми, не работят, поради което Бразилия се ангажира да направи необходимите промени в глобалните управленски органи и се надяваме да разчитаме на подкрепата на Египет", каза той пред репортери заедно със Сиси.

Лула каза, че постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН трябва да бъдат увеличени и правомощията им за налагане на вето да бъдат премахнати. "Постоянните членове на Съвета за сигурност са тези, които разпалват войни", каза той.

Бразилия подкрепи делото на Южна Африка, заведено пред Международния съд срещу израелската военна кампания в Газа, добави той.

Левият президент, който е в третия си непоследователен мандат, също така обяви, че правителството му ще направи нов финансов принос към Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA), която е изправена пред финансова криза, след като Израел твърди, че 12 от нейните 13 000 служители в Газа са били замесен в атаката на 7 октомври.

"Неотдавнашните обвинения срещу персонала на агенцията трябва да бъдат надлежно разследвани, но те не могат да я парализират", каза той, като призова другите страни "да запазят и увеличат своите вноски".

Норвегия дава 26 милиона долара на Агенцията за палестинците тази година

Норвегия дава 26 милиона долара на Агенцията за палестинците тази година

Осло съобщи в сряда, че превежда 275 милиона крони на UNRWA