Съединените щати обмислят пускане на помощ от американските военни самолети в ивицата Газа, съобщава "Ройтерс".

Причината е, че доставките по суша стават все по-трудни.

Военната офанзива на Израел в Газа сравни със земята по-голямата част от гъсто населения палестинския анклав, причини смъртта на десетки хиляди души, разсели почти цялото му население и го остави на ръба на глада. По данни на ООН обемът на общата хуманитарна помощ, доставяна в Газа, е намалял наполовина през февруари в сравнение с януари.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси посочва, че най-малко 576 000 души в анклава - 1/4 от населението там - гладуват. Тя отбеляза, че хуманитарните организации са били изправени пред "огромни препятствия само за да получат минимални доставки в Газа".

Блинкън зове за повече хуманитарна помощ за Газа

Блинкън зове за повече хуманитарна помощ за Газа

Обиколката на Блинкън продължава от 4 до 11 януари

Едно от всеки шест деца под 2-годишна възраст в Северна Газа страда от остро недохранване и на практика всички 2,3 милиона души в палестинския анклав разчитат на "ужасно недостатъчна" хранителна помощ, за да оцелеят, твърди службата.

Палестинската групировка "Хамас" нападна Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души. Оттогава Израел предприе военна офанзива в Газа, при която са загинали 30 000 палестинци.

Във вторник Майкъл Фахри, специален докладчик на ООН за правото на храна, обвини Израел в "умишлено лишаване на хората от храна" в Газа и подчерта, че това "очевидно е военно престъпление".

Заместник-посланикът на Израел в ООН Джонатан Милър заяви, че Израел се е ангажирал да подобри хуманитарната ситуация в Газа, като количеството и темпото на помощта зависят от капацитета на ООН и други служби.

Според американски служители пускането на помощ от въздуха ще има ограничен ефект, тъй като количеството доставки, което един военен самолет може да осигури, се равнява само на превозваното от един или два камиона.

ООН обвини Израел в систематично блокиране на хуманитарната помощ за Газа

ООН обвини Израел в систематично блокиране на хуманитарната помощ за Газа

Израел отхвърли обвиненията