САЩ са постигнали напредък в увеличаването на хуманитарната помощ за ивицата Газа, но твърде много палестинци все още страдат от недостиг на стоки от първа необходимост.

Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на съвместна пресконференция с министър-председателя и министър на външните работи на Катар Мохамед бин Абдул Рахман Ал Тани в Доха.

Той подчерта, че САЩ са постигнали "осезаем напредък" в увеличаването на доставките на хуманитарна помощ за ивицата Газа, но според него това все още не е достатъчно, съобщи Sky News.

Блинкън отбеляза, че от самото начало САЩ са се фокусирали върху предотвратяването на разпространението на конфликта, но това все още може да се случи и да се превърне в "глобален проблем".

Блинкън добави, че разселените граждани на анклава ще могат да се завърнат по домовете си веднага щом условията за това бъдат подходящи.

"Те не трябва да бъдат принуждавани да напускат ивицата Газа", каза той. Той заяви, че ООН може да изиграе решаваща роля при оценката на това какво трябва да се направи, за да стане възможно цивилните граждани да се завърнат по домовете си.

Държавният секретар на САЩ също така заяви, че по време на посещението си в страната ще изпрати послание до израелските власти, че "трябва да се направи повече за защита на цивилните граждани".

Блинкън притиска арабските държави да обсъдят бъдещето на Газа

Блинкън притиска арабските държави да обсъдят бъдещето на Газа

САЩ иска арабските нации да играят роля в реконструкцията, управлението и сигурността на Газа,

Обиколката на Блинкън продължава от 4 до 11 януари. По-рано американският дипломат посети Турция, Гърция и Йордания, а от Катар ще пътува до ОАЕ и Саудитска Арабия. След това ще посети Израел и Западния бряг, преди да приключи пътуването си в Египет.