Смъртоносната израелска атака срещу хуманитарни работници в Газа, при която загина полски гражданин, и реакцията на израелското правителство на инцидента обтягат отношенията между двете страни. Това заяви премиерът на Полша Доналд Туск, цитиран от "Франс прес".

Обръщайки се директно към израелския лидер Бенямин Нетаняху и посланика на Израел във Варшава, Туск написа в социалната мрежа X: "Днес вие подлагате на изпитание тази солидарност".

"Трагичното нападение срещу доброволци и вашата реакция предизвикват разбираем гняв", подчертава той.

При удара загинаха седем хуманитарни работници в Газа - австралийски, британски, палестински, полски и американско-канадски служители, след като те току-що са били разтоварили хуманитарна хранителна помощ в палестинския анклав.

Полша иска обяснение от Израел след убийството на хуманитарен работник в Газа

Полша иска обяснение от Израел след убийството на хуманитарен работник в Газа

Граждани от Австралия, Великобритания и Полша бяха сред седемте души убити при израелски въздушен удар

Шефът на отбраната на Израел призна по-рано днес, че ударът е бил "сериозна грешка".

Полският външен министър Радослав Сикорски предупреди, че инцидентът вероятно ще засили антисемитизма в Полша и призова Израел "да се извини и да плати компенсации на семействата на жертвите".

"Ако е вярно, че конвоят е бил умишлено атакуван, защото се е предполагало, че там се укрива терорист, и че цивилни животи са били пожертвани, не знам за нито една политическа система, в която това би било оправдано", категоричен бе той.

"Очевидно е, че нещо не е наред с правилата за използване на оръжия от израелската армия", добави Сикорски. "Не можете да омаловажавате този въпрос, като казвате, че тези неща се случват по време на война, както заяви Нетаняху вчера".

Атаката беше осъдена от международната общност. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Израел "не е направил достатъчно, за да защити хуманитарните работници", а генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече удара "безсъвестен".

Нетаняху призна, че Израел е убил 7 хуманитарни работници в Газа

Нетаняху призна, че Израел е убил 7 хуманитарни работници в Газа

WCM каза, че нейният конвой е бил ударен "въпреки координирането на движенията с израелската армия"