Съединените щати и Йордания осъществиха ново спускане по въздух на хуманитарна помощ за палестинците в Газа във вторник, спускайки с парашут повече от 36 800 порции храна, съобщи американската армия, предава Ройтерс.

Израелската офанзива в Газа, която се подкрепя от Съединените щати, доведе до разселването на повече от 2,3 милиона души в анклава и до критичен недостиг на храна, вода и лекарства.

Ситуацията е най-лоша в северната част на Газа, която е извън обсега на хуманитарните агенции или новинарските камери. Именно там беше спусната хуманитарната помощ във вторник. Здравните власти в Газа съобщиха, че 15 деца са починали от недохранване или дехидратация само в една болница в северната част на ивицата Газа.

Доставките на помощ за останалата част от Газа, които вече бяха рязко ограничени от началото на войната, намаляха значително през последния месец. Цели части от територията са напълно лишени от достъп на храна. САЩ за първи път хвърлиха помощ от въздуха в събота над крайбрежието на югозападната част на Газа.

Вицепрезидентът на САЩ определи условията в Газа като нечовешки

Вицепрезидентът на САЩ определи условията в Газа като нечовешки

По време на среща с израелския военен министър

Съединените щати вече призоваха Израел многократно да направи повече за облекчаване на хуманитарната катастрофа в Газа, където повече от 30 000 палестинци бяха убити от израелската атака, предприета след атаките на Хамас, които убиха 1200 души през октомври.

Израел казва, че е готов да позволи влизане на повече помощ през двата контролно-пропускателни пункта в южния край на Газа, които е разрешил да функционират, и обвинява ООН и други хуманитарни агенции, че не са успели да я разпространят по-широко.

Хуманитарните агенции казват, че това е станало невъзможно с разпада на законността и реда в Газа и че от Израел, чиито войски са щурмували градовете в Газа и патрулират там, зависи да осигури достъп и сигурност за разпределението на храната.

Израел преброи 450 служители на ООН, сътрудничили на "Хамас"

Израел преброи 450 служители на ООН, сътрудничили на "Хамас"

Външният министър на Израел каза в понеделник, че е отзовал посланика на страната в ООН