Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази дълбока загриженост относно ситуацията в Газа и конфликта в Близкия изток, подчертавайки, че Вашингтон прави всичко възможно, за да предотврати разпространението на тези конфликти. На пресконференция след срещата на върха на страните от Източна Азия (АСЕАН) в Лаос, Блинкън заяви, че темата за Близкия изток е била обсъждана с други лидери, като той е повторил ангажимента на САЩ към дипломацията и предотвратяването на разрастването на конфликта, цитира думите му Ройтерс.

"Силният фокус на САЩ, който съществува вече от година, е върху това да предотвратим разрастването на тези конфликти," каза Блинкън. "Работим усилено чрез възпиране и дипломация, за да не се случи това."

Блинкън подчерта, че САЩ също така са ангажирани с Израел, като наблягат на необходимостта от задоволяване на хуманитарните нужди на хората в Газа. Той добави, че Израел има право да се защитава от нападенията на Хизбула, като същевременно трябва да се гарантира защитата на цивилните.

Държавният секретар на САЩ увери, че САЩ остават силно ангажирани с Индо-Тихоокеанския регион, независимо от резултата на предстоящите президентски избори, подчертавайки значението на този регион за американските интереси.

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров обвини САЩ, че заедно с техните съюзници в региона - Австралия, Нова Зеландия, Япония и Южна Корея са политизирали срещата и са попречели на приемането на заключителна декларация, което е в разрез с традицията политиката да бъде избягвана в заключителните декларации.

Лидерите на Югоизточна Азия обсъждат кризата в Мианмар на среща на върха в Лаос

Лидерите на Югоизточна Азия обсъждат кризата в Мианмар на среща на върха в Лаос

Тайланд се опасява от предстоящите избори там, организирани от военната хунта