Лидерите на страните от Югоизточна Азия се събраха в Лаос, за да търсят решения на влошаващата се гражданска война в Мианмар. Тайланд призова за засилена ангажираност с оглед на предстоящите избори, организирани от военните управници на страната, въпреки продължаващия конфликт, предава Ройтерс.

Мианмар е в хаос от 2021 г., когато военен преврат предизвика национално въстание и гражданска война в страната с население от 55 милиона души. Управляващата хунта досега отказва да води преговори с опонентите си, които тя нарича терористи.

Тайланд предложи да организира "неформална консултация" през декември между десетте членки на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН), за да бъде намерен изход от продължителния конфликт, който е довел до разселването на милиони хора.

Тайланд иска повече усилия от АСЕАН за решаване на кризата в Мианмар

Тайланд иска повече усилия от АСЕАН за решаване на кризата в Мианмар

Боевете между военните и бунтовниците в Мианмар са се приближили до границата с Тайланд

"АСЕАН трябва да изпрати единно послание до всички страни в Мианмар, че няма военно решение. Време е да започнат преговори," заяви тайландският премиер Паетонгтарн Шинаватра на срещата на лидерите на АСЕАН, добавяйки, че Тайланд е готов да помогне.

Въпреки това, хунтата в Мианмар провежда национално преброяване като част от подготовката за избори през следващата година, въпреки че не контролира големи части от страната. АСЕАН досега не е изразила мнение за изборите, които са критикувани като "фиктивни", след като множество партии, включително Националната лига за демокрация (НЛД), бяха разпуснати заради отказа им да се регистрират за участие.

Паетонгтарн намекна за подкрепа на Тайланд за провеждането на изборите, заявявайки, че "повече политическо пространство и диалог между страните са от решаващо значение за напредъка на Мианмар с изборите".

На срещата бе обсъдена и ролята на съседни страни като Китай и Индия в мирния процес, както Тайланд вече е предлагал в предишни месеци. "Тайланд засилва ролята на съседите на Мианмар, за да допълнят усилията на АСЕАН," добави Паетонгтарн.

Междувременно, представители на САЩ подчертаха, че напредъкът в усилията за намаляване на насилието в Мианмар и освобождаването на политически затворници е "почти нулев".

Бунтовниците в Мианмар отхвърлиха предложението на управляващата хунта за мир

Бунтовниците в Мианмар отхвърлиха предложението на управляващата хунта за мир

Според Правителството на националното единство в изгнание предложението не си струва да се обмисля