Бунтовническите групи в Мианмар отхвърлиха предложението на управляващата хунта за мир, съобщава БиБиСи. Това е първото подобно действие на хунтата, откакто тя завзе властта през 2021 г. То идва и след разпадането на примирието, постигнато с посредничеството на Китай.

Управляващите призоваха етническите въоръжени групировки и терористични бунтовнически групи да общуват с тях, за да разрешават политическите проблеми по политически път и да участват в изборите. Правителството на националното единство в изгнание (NUG) заяви, че предложението не си струва да се обмисля, добавяйки, че хунтата няма правомощия да проведе избори.

Според Националният съюз на Карен (KNU), който от десетилетия се бори с военните за повече автономия по границата с Тайланд, преговорите са възможни само ако военните се съгласят с общи политически цели, като никакво участие на военни в бъдещата политика и изработване на нова Конституция.

Маунг Соунгха, лидерът на Народната освободителна армия на Бамар, подчерта, че не проявява интерес към предложението на хунтата.

Хунтата протегна маслинова клонка докато се бори на множество фронтове с бунтовниците. Според доклади тя контролира едва половината от Мианмар.

През юни съюз от три етнически армии поднови офанзива срещу военните, превземайки територия по протежение на ключова магистрала към китайската провинция Юнан, която граничи с Мианмар. Боевете близо до границата в щата Шан блокираха амбициозния план на Китай да свърже своя югозапад, който няма излаз на море, с Индийския океан през Мианмар.

Хунтата взе властта в Мианмар след военен преврат през 2021 г. Най-малко 50 000 души бяха били убити след преврата, а повече от два милиона души бяха разселени.

Бунтовниците плениха висши офицери на хунтата в Мианмар

Бунтовниците плениха висши офицери на хунтата в Мианмар

Военните загубиха големия регионален център Лашио