Хунтата в Мианмар призна за загуба на комуникация с висши офицери в основна военна база близо до китайската граница, след като бунтовници обявиха, че са превзели регионалното военно командване. Бунтовническата група Myanmar National Democratic Alliance Army (MNDAA), която на 25 юли съобщи, че е завзела базата, публикува снимки на своите войници в базата в град Лашио, предава Ройтерс.

Войските на хунтата не са успели да осъществят контакт с неопределен брой офицери в обсаденото североизточно регионално командване, заяви военният говорител Зау Мин Тун в понеделник, след седмици на интензивни боеве в и около града. "Открито е, че висши офицери са били арестувани," каза той в аудиосъобщение, публикувано в приложението Telegram, добавяйки, че хунтата работи по потвърждаването на ситуацията.

Управляващите генерали в Мианмар са под безпрецедентен натиск три години след свалянето на цивилното правителство с военен преврат. Въоръженото въстание срещу военната власт набира сила на фона на забавящата се икономика. Съпротивителното движение бе предизвикано от насилственото потушаване на демонстрации след преврата през февруари 2021 г., когато хиляди млади протестиращи взеха оръжие и се обединиха с няколко утвърдени етнически бунтовнически групи, за да се борят срещу военните.

MNDAA заяви в социалните мрежи: "MNDAA постигна пълна победа след унищожаване на останалите вражески войски и напълно завладя североизточното военно командване." Загубата на Лашио - първото от 14-те регионални военни командвания, което пада в ръцете на бунтовници - е значително поражение за хунтата, която миналата година понесе редица тежки загуби в северната част на щата Шан, близо до китайската граница.

Тази бунтовническа офанзива, наречена Операция 1027, спря след като Пекин се намеси, за да помогне за сключването на крехко примирие, което се разпадна, когато боевете се възобновиха през юни в северния щат Шан, където се намира Лашио. Китай призова за диалог и прекратяване на враждебните действия.

"Бързото падане на североизточното командване на армията на Мианмар ясно показва на редиците на съпротивата и на съседните страни колко слаба е станала мианмарската армия," каза Джейсън Тауър от Института за мир на Съединените щати. "За (диктатора) Мин Аунг Хлаинг, последствията са екзистенциални," добави той, визирайки изпадналия в затруднения лидер на хунтата. "Падането на Лашио може да се окаже началото на края (на хунтата)."

Три други етнически милиции, които се борят срещу мианмарската армия по тайландската и индийската граница, в неделя поздравиха MNDAA и друга съюзническа група за успешната офанзива в Лашио. "Ние също ще продължим да се борим като съюзници, докато военните не паднат," се казва в изявлението на групите Качин, Карен и Чин.

Арести в Мианмар заради продажба на ориз на завишени цени

Арести в Мианмар заради продажба на ориз на завишени цени

Сред арестуваните е и японски гражданин