Арести в Мианмар заради продажба на ориз на завишени цени.

Задържани са четирима управители на вериги супермаркети, включително служител на японско съвместно предприятие, съобщава "Ройтерс".

Това се случва в момент, когато управляващата хунта на разкъсаната от война страна се бори да стабилизира икономиката.

Бедната страна от Югоизточна Азия е в смут, откакто армията ѝ свали легитимното правителство през февруари 2021 г., което предизвика масови протести, прераснали в общонационална въоръжена съпротива.

Властите съобщиха, че са арестували 11 души, сред които търговци на ориз, служители на мелници и търговци на дребно, по обвинения в надуване на цените с между 31% и 70% от предписаните нива.

Главният секретар на кабинета на Япония Йошимаса Хаяши заяви, че полицията в търговската столица на Мианмар Янгон разпитва японски гражданин.

Бунтовниците в Мианмар превзеха ключова правителствена военна база

Бунтовниците в Мианмар превзеха ключова правителствена военна база

Хунтата губи позиции в граничните райони на страната

"Японското правителство възнамерява да продължи да предприема подходящи стъпки, като същевременно призовава местните власти за предсрочното му освобождаване", посочи той.

Мианмарски вестник, управляван от хунтата, съобщи, че изпълнителен директор от веригата супермаркети Aeon Orange - съвместно предприятие между японската Aeon Co и базираната в Янгон Creation Myanmar, е сред арестуваните.

Собственикът на мелница за ориз в Мианмар обясни че много компании в сектора изпитват затруднения поради несъответствие между официалния валутен курс и курсовете на черния пазар, управляващи повечето транзакции, като закупуването на вносно гориво и торове.

"За нас е загуба да продаваме ориза по стандартния курс на правителството", посочи той. "В Мианмар все още има много ориз. Тази ситуация се случи, защото правителството иска да ограничи цената".

Години наред курсовете на черния пазар за валутата кият на Мианмар са значително по-високи от референтния курс на централната банка от 2100 за долар.

Валутата достигна рекордно ниско ниво на черния пазар от около 4500 за долар в края на май и оттогава се задържа като цяло около това равнище

На фона на ескалиращото насилие бедността в Мианмар е по-широко разпространена от всякога през последните шест години, а недостигът на работна ръка и обезценяващата се валута затрудняват правенето на бизнес, отбеляза Световната банка.

Хунтата в Мианмар уби най-малко 50 опозиционери

Хунтата в Мианмар уби най-малко 50 опозиционери

След въздушен удар на военните срещу събитие, на което присъстваха противници на нейното управление