Най-малко 50 души бяха убити в централната част на Мианмар във вторник. Tова стана след въздушен удар на военните срещу събитие, на което присъстваха противници на нейното управление, съобщи "Ройтерс".

Позовавайки се на жители в региона Сагаинг, BBC Burmese, Radio Free Asia (RFA) и новинарският портал Irrawaddy съобщиха, че между 50 и 100 души, включително цивилни, са загинали при атаката.

"Ройтерс" не можа веднага да провери докладите, а говорител на управляващата армия не отговори на телефонно обаждане с молба за коментар.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи остро осъждане и призова виновните да бъдат подведени под отговорност, каза неговият говорител, добавяйки, че Гутериш "повтаря призива си към военните да прекратят кампанията на насилие срещу населението на Мианмар в цялата страна".

Хунтата в Мианмар обеща да пречупи съпротивата срещу режима

Хунтата в Мианмар обеща да пречупи съпротивата срещу режима

Военните вярват, че грубата сила в крайна сметка ще циментира техния режим

Военните отхвърлиха международните обвинения, че са извършили жестокости срещу цивилни и заявиха, че се борят с "терористи", решени да дестабилизират страната.

Мианмар е в смут след преврата през 2021 г. с атаки сред етническите малцинства и бойци от съпротивата, оспорващи управлението на армията, която отговори с въздушни удари и тежки оръжия, включително в цивилни райони.

Държавният департамент на САЩ заяви, че е "дълбоко загрижен" от докладвания въздушен удар, като добави, че Вашингтон ще продължи да работи с международната общност, за да "потърси отговорност от режима за нарушения и злоупотреби, извършени" в Мианмар.

САЩ налага нови санкции на хунтата в Мианмар

САЩ налага нови санкции на хунтата в Мианмар

Санкциите ще затруднят хунтата да генерира приходи за закупуване на оръжия

Член на местните Народни отбранителни сили, милиция срещу хунтата, каза за "Ройтерс", че изтребители са стреляли по време на церемония, организирана за откриването на техния местен офис.

"Засега точният брой на жертвите все още не е известен. Все още не можем да извлечем всички тела", каза членът на PDF, който отказа да бъде идентифициран.

Най-малко 1,2 милиона души са били разселени от боевете след преврата, според ООН.

Инцидентът във вторник може да бъде един от най-смъртоносните сред поредица от въздушни удари, откакто реактивен самолет атакува концерт през октомври, убивайки най-малко 50 цивилни, местни певци и членове на въоръжена етническа малцинствена група в щата Качин.

Продемократичното правителство в изгнание на Мианмар, Правителството на националното единство, осъди нападението, наричайки го "още един пример за (военните) безразборно използване на крайна сила срещу цивилни".

САЩ налага нови санкции на хунтата в Мианмар

САЩ налага нови санкции на хунтата в Мианмар

Санкциите ще затруднят хунтата да генерира приходи за закупуване на оръжия

Миналия месец най-малко осем цивилни, включително деца, бяха убити при въздушен удар срещу село в северозападен Мианмар, според правозащитна група, бунтовници от етническите малцинства и медии.

Западните страни наложиха санкции на хунтата и нейната огромна бизнес мрежа, за да се опитат да спрат приходите и достъпа й до оръжия от ключови доставчици като Русия.