Хунтата на Мианмар в понеделник отмени резултатите от изборите, проведени през 2020 г., които спечели партията на Аун Сан Су Чжи "Национална лига за демокрация" (НЛД), предаде АФП. Управляващите, които дойдоха на власт чрез преврат, обявиха, че вотът не е бил честен. 

Разследванията разкриха над 11 милиона случая на измами по време на изборите, съобщиха от избирателната комисия на хунтата.

"Те (НЛД) се опитаха да завземат държавната власт, като злоупотребиха с ограниченията срещу COVID-19," каза председателят на комисията Тайн Сое. Изборите не бяха свободни и честни, поради което резултатът се отменя."

САЩ удрят със санкции хунтата в Мианмар

САЩ удрят със санкции хунтата в Мианмар

22-ма висши служители в Мианмар и членове на семействата им

Той не каза дали ще бъдат проведени нови избори в страната с 54 милиона души. Хунтата преди това заяви, че ще проведе нови избори в рамките на две години, но също така заплаши да разпусне НЛД.

Армията завзе властта след преврат на 1 февруари, като свали и задържа избрания цивилен лидер и нобелов лауреат Су Чжи, която водеше борба срещу диктатурата през последните две десетилетия от управлението на военните в Мианмар от 1962-2011 г. Хунтата оспорва данните за броя на загиналите цивилни и твърди, че десетки членове на силите за сигурност също са били убити по време на протестите.

Военната хунта едностранно обяви прекратяване на огъня в края на май. Националното примирие ще продължи до 30 юни, за да даде възможност на военните да преговарят с въоръжените етнически организации в страната за постигане на траен мир.

В края на юни, Русия засили връзките с хунтата в Мианмар.

Около 900 опозиционери са убити в Мианмар след преврата

Около 900 опозиционери са убити в Мианмар след преврата

Сред тях има и много деца

Най-малко 900 души бяха убити от преврата до сега, а над 5000 души са задържани.