Военната хунта, управляваща в момента Мианмар след преврата от 1 февруари, отново едностранно обяви прекратяване на огъня. За това съобщи подчинената на армията телевизия Myawaddy.

Боеве между армия и милиции в Мианмар

Боеве между армия и милиции в Мианмар

Армията официално не коментира

Националното примирие ще продължи от 1 до 30 юни, за да даде възможност на военните да преговарят с въоръжените етнически организации в страната за постигане на траен мир.

Очаква се отваряне на училищата на 1 юни.

Всички военни операции през периода ще бъдат прекратени, освен ако няма риск за сигурността или административните функции на държавата, се казва в съобщението.

Припомняме, че миналата седмица държавната телевизия на Мианмар в понеделник излъчи снимки на сваления лидер Аун Сан Су Чжи за първи път след военния преврат преди близо четири месеца. Излъчен бе репортаж от първата лична поява в съда след ареста ѝ, заедно с експрезидента Уин Минт и бившия кмет на Найпидо Мио Аун, също отстранени от военните и задържани.

Су Чжи е изглеждала в добро здраве по време на 30-минутна среща с правния си екип, но е заявила, че няма достъп до вестници в ареста и е само частично наясно какво се случва навън, каза ръководителят на правния ѝ екип.

Преди това стана ясно, че избраната от хунтата в страната избирателна комисия на Мианмар ще разпусне политическата партия на бившия лидер Аун Сан Су Чжи за измама с гласове на избори през ноември.

Над 4000 души са арестуваните след преврата на 1 февруари. Над 800 души са загинали при продължаващите протести.

Над 800 убити от началото на протестите срещу преврата в Мианмар

Над 800 убити от началото на протестите срещу преврата в Мианмар

В страната продължава да цари хаос

Армията завзе властта след преврат на 1 февруари, като свали и задържа избрания цивилен лидер и нобелов лауреат Су Чжи, която водеше борба срещу диктатурата през последните две десетилетия от управлението на военните в Мианмар от 1962-2011 г.

Хунтата оспорва данните за броя на загиналите цивилни и твърди, че десетки членове на силите за сигурност също са били убити по време на протестите.