Лидерът на Мианмар Аун Сан Су Чжи вече трети месец е под домашен арест, след като на 1 февруари военната хунта в страната извърши преврат, предаде АФП. Обвинена по шест обвинения, включително присвояване и съгласно официалния закон за тайните на Мианмар, на Су Чжи е отказана частна среща с адвокатите ѝ. Вместо това тя е имала само няколко видео срещи, които са били физически наблюдавани от служители на службите за сигурност.

"Досега не сме имали възможност да се срещнем, за да получим инструкции от клиента си. Без да получим инструкции от обвиняемия, как можем да я защитим?" питат адвокатите. "Ние сме много загрижени за правото на подсъдимия на правосъдие. Тя няма достъп до телевизия, не е запозната със събитията".

Две авиобази в Мианмар са атакувани, едната с 5 ракети

Две авиобази в Мианмар са атакувани, едната с 5 ракети

Ежедневно се водят боеве в северната част на Мианмар, в източната част хунтата нанася въздушни удари

Су Чжи прекара повече от 15 години под домашен арест по време на предишното военно управление преди освобождаването си през 2010 г. и идването на власт на избори, проведени пет години по-късно.

След ареста на Су Чжи преди 12 седмици, военните се опитаха да смажат демонстрациите и арестуваха над 4500 души. Други най-малко 750 души бяха убити.

Събитията разселиха 250 000 души.

Припомняме, че на 29 април две авиобази в Мианмар бяха атакувани рано сутринта в четвъртък. Три експлозии се случиха в авиобаза, разположена близо до град Маге в централната част на страната. Второто нападение е било във въздушна база в град Мейтила, североизточно от Маге. Пет ракети са изстреляни към базата. Все още не е получена информация за загинали или ранени.

Ежедневно се водят боеве в северната част на Мианмар на територия, контролирана от Организацията за независимост на Качин, представляваща малцинството на Качин, и на изток от Националния съюз Карен, представляваща Карен.

И двете групи сключиха съюзи с народното движение, противопоставящо се на военната хунта, завладяла властта в страната през февруари, след като свали избраното правителство от Аун Сан Су Чжи.

Над 700 са жертвите в Мианмар

Над 700 са жертвите в Мианмар

Само на мианмарската Нова година са били убити повече от 20 цивилни