Две авиобази в Мианмар са атакувани рано сутринта в четвъртък, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на местни медии и очевидец. 

Според местната агенция Delta News, три експлозии са се случили в авиобаза, разположена близо до град Маге в централната част на страната.

Второто нападение е било във въздушна база в град Мейтила, североизточно от Маге. Пет ракети са изстреляни към базата. Все още не е получена информация за загинали или ранени.

По-рано военните на Мианмар започнаха въздушни удари срещу партизани от етническите малцинства в две области на страната в сряда, съобщават местните доклади, цитирани от медии в Банкок.

Ежедневно се водят боеве в северната част на Мианмар на територия, контролирана от Организацията за независимост на Качин, представляваща малцинството на Качин, и на изток от Националния съюз Карен, представляваща Карен.

И двете групи сключиха съюзи с народното движение, противопоставящо се на военната хунта, завладяла властта в страната през февруари, след като свали избраното правителство от Аун Сан Су Чжи.

Качин и Карен от десетилетия се борят за по-голяма автономия от централното правителство и разполагат със собствени добре въоръжени и обучени военни части, чиято помощ протестиращото движение се стреми да противодейства на въоръжената мощ на правителството.

От вторник хунтата използва тежка артилерия и бойни самолети, за да атакува позиция на Качин в подножието на планината Алав Бум. В района продължават тежки боеве от пет дни, което кара повечето цивилни да избягат.

Подробности за боевете както в районите Качин, така и в Карен не са възможни за независима проверка.

В източната част на Мианмар правителствените самолети продължават да нанасят въздушни удари в щата Карен в сряда, според групи за помощ, действащи в района, ден след като каренските партизани превземат армейска база на брега на река Салуин, разделяща Мианмар и Тайланд.

Съобщава се за общо шест въздушни атаки с участието на самолети и хеликоптери. Във вторник имаше и въздушни атаки само часове след като Карен завзе крайбрежната база.

Двупартийна група американски сенатори призова администрацията на Байдън за повече санкции срещу военната хунта в Мианмар, включително спиране на приходите на държавна енергийна компания.

Сенаторите Джеф Мъркли, демократ, и Марко Рубио, републиканец, и още четирима призоваха държавния секретар Антъни Блинкън и министъра на финансите Джанет Йелен в писмо да "проучат нови пътища за подкрепа на хората в Бирма в продължаващата им борба за демокрация в лицето на ескалиращите престъпления срещу човечеството."

Те искат администрацията на Байдън да спре лицензионните възнаграждения от бизнеса, включително американската енергийна компания Chevron Corp, към Мианмарско предприятие за петрол и газ или MOGE, агенция към Министерството на енергетиката. MOGE предоставя финансова подкрепа на военни лидери, включително генерал Мин Аунг Хлаинг, който вече е под санкции на САЩ.

MOGE е партньор в Yadana, находище на природен газ, в което Chevron има 28,3% дял.

Правозащитните организации призоваха енергийните компании, включително Chevron и Total, да прекратят връзките с Мианмар, след като военните свалиха демократично избраното правителство.

Приходите от газ от съвместни предприятия, включващи компании като Total и Chevron, са най-важният единичен източник на валутни приходи за правителството на Мианмар, генерирайки плащания в брой от около 1,1 милиарда долара годишно, казаха сенаторите.

Те предлагат предприятията да плащат приходи в тръст, който да ги съхранява, докато Мианмар не си върне уили не получи демократично избрано правителство или да се използва за хуманитарни цели, се казва в писмото, копие от което е видяно от "Ройтерс".

Превратът в Мианмар разсели 250 000 души

Превратът в Мианмар разсели 250 000 души

738 души са били убити, а 3300 са в затворите от 1 февруари