Репресиите на военните в Мианмар срещу протестите срещу преврата са разселили близо четвърт милион души, заяви в сряда пратеник на ООН за правата на човека. Само през март са избягали 12 000 души.

Най-малко 738 души са били убити, а 3300 са в затворите като политически затворници, според местна група за наблюдение. Много от жертвите са деца. Десетки са осъдени, включително и на смърт. По-рано беше съобщено, че хунтата е освободила 23 184-ма затворници по случай обявената за миамарската Нова година амнистия. 

"С ужас научих, че нападенията на хунтата вече са накарали близо четвърт милион хора в Мианмар да избягат", написа в сряда специалният докладчик на ООН за положението с правата на човека в Мианмар Том Андрюс. "Светът трябва да действа незабавно за справяне с тази хуманитарна катастрофа."

Над 700 са жертвите в Мианмар

Над 700 са жертвите в Мианмар

Само на мианмарската Нова година са били убити повече от 20 цивилни

Военната хунта в Мианмар е отказала молбата на специалния пратеник на ООН Кристин Бъргънър да посети страната.

Тя предупреди в началото на април, че страната е изправена пред гражданска война и призова Съвета за сигурност на ООН да обмисли действията си за възстановяване на демокрацията.

Протестите срещу хунтата продължават, въпреки репресиите.

Още 3,4 милиона души в Мианмар ще бъдат изправени пред глад през следващите три до шест месеца на фона на задълбочаващите се смущения в страната, предупреди Световната програма за храните. В последната си оценка след преврата агенцията на Обединените нации даде много по-мрачна прогноза, в сравнение с тази месец по-рано, в която предупреди, че още 1,8 милиона души могат да бъдат изправени пред глад. Агенцията заяви, че по-нататъшното увеличение на цените на храните, безработицата и опасенията за COVID-19 ускоряват икономическото влошаване и подхранват хуманитарна криза. Икономиката на Мианмар вече е била силно засегната от пандемията COVID-19 през 2020 г., заяви WFP.

Глобален призив за действия срещу терора в Мианмар след масовото убийство

Глобален призив за действия срещу терора в Мианмар след масовото убийство

Държавният секретар Антъни Блинкън остро осъди действията на хунтата