Специалният пратеник на ООН за Мианмар предупреди в сряда, че страната е изправена пред гражданска война и призова Съвета за сигурност на ООН да обмисли действията си за възстановяване на демокрацията. Кристин Шренер Бъргънър не посочи какви действия смята за значими, но нарисува ужасна картина на военните репресии във виртуалния си брифинг, предаде Асошиейтед прес. 

Неспособността да се предотврати по-нататъшната ескалация на насилието ще струва на света много в дългосрочен план, отколкото инвестирането сега в превенция, предупреди тя. Тя планира да посети региона следващата седмица.

Военните в страната не се стремят към диалог, а считат, че насилието ще ги укрепи на власт, заяви тя.

Повече от 500 са загиналите на протестите в Мианмар от 1 февруари, когато армията извърши военен преврат и пое властта, съобщиха от Асоциацията за подпомагане на политически затворници.

Нови жертви на престрелки в Мианмар

Нови жертви на престрелки в Мианмар

Хунтата бе подложена на остри критики след вчерашния ден с над 100 загинали

Общо 510 души са убити, след като още 14 души изгубиха живота си в ръцете на силовите структури в понеделник.

Влошаващата се ситуация в Мианмар разтревожи международната общност, особено след като 110 души бяха убити само в събота. ЕС го определи като "ден на терор".

Една от основните организации, която стои зад протестите, вчера призова етническите въоръжени групи в Мианмар да застанат на страната на протестиращите. Днес три такива групи отговориха на призива.

Армията на Мианмар превзе властта на 1 февруари и задържа лидера Аун Сан Су Чжи, с което прекрати дълъг преход към демокрация и принуди десетки хиляди граждани на страната да излязат по улиците да изразят недоволството си. Протестиращите настояват за освобождаването на Аун Сан Су Чжи и страната да бъде поета от цивилно правителство.

Глобален призив за действия срещу терора в Мианмар след масовото убийство

Глобален призив за действия срещу терора в Мианмар след масовото убийство

Държавният секретар Антъни Блинкън остро осъди действията на хунтата