Силите за сигурност на Мианмар откриха огън на погребение в неделя, предаде "Ройтерс". В неделя в град Баго се събрали опечалени, за да почетат паметта на 20-годишна студентка, когато военни пристигнали на място и започнали да стрелят. Трима души бяха убити при други нападения в неделя. Хиляди са избягали в Тайланд след армейски въздушни удари по една от няколкото етнически групировки, съобщават свидетели и местни медии.

Припомняме, че това се случва ден, след като над 100 продемократични протестиращи бяха убити, което съвпадна с организиране на военен парад за Деня на въоръжените сили на Мианмар. Редица държави по света осъдиха кръвопролитията в Мианмар и призоваха за по-твърд глобален отговор. До момента хунтата игнорира критиката.

Глобален призив за действия срещу терора в Мианмар след масовото убийство

Глобален призив за действия срещу терора в Мианмар след масовото убийство

Държавният секретар Антъни Блинкън остро осъди действията на хунтата

Събота бе най-кръвопролитният ден, откакто военните поеха властта в Мианмар на 1 февруари. Събитията доведоха до повече от 440 цивилни цивилни, убити в Мианмар след преврата. Нарастването на смъртоносното насилие идва след преврат от военните в Мианмар, които твърдят, че изборите през ноември 2020 г., спечелени от партията на Су Чжи, са били измамни, като на свой ред обезсилват резултатите. Изборната комисия на Мианмар обаче опроверга твърденията за измама.

Армията на Мианмар превзе властта на 1 февруари и задържа лидера Аун Сан Су Чжи, с което прекрати дълъг преход към демокрация и принуди десетки хиляди граждани на страната да излязат по улиците да изразят недоволството си. Протестиращите настояват за освобождаването на Аун Сан Су Чжи и страната да бъде поета от цивилно правителство.

Повече от 300 убити след преврата в Мианмар

Повече от 300 убити след преврата в Мианмар

3000 арестувани и съдени