Силите за сигурност на Мианмар са убили повече от 300 души в опити да смажат опозицията срещу преврата на 1 февруари. Близо 90% от жертвите са застреляни, показват данни на правозащитна група и местни медии. Говорител на хунтата твърди, че към вторник са били убити 164 протестиращи и девет членове на силите за сигурност. "Ройтерс" отбелязва, че не може да провери достоверността на данните на двете страни в конфликта.

235 убити и 2330 арестувани от началото на преврата в Мианмар

235 убити и 2330 арестувани от началото на преврата в Мианмар

Според данни на правозащитна група

Убийствата предизвикаха възмущение по света и предизвикаха някои санкции от западните страни, включително САЩ. Използването на смъртоносна сила срещу цивилни граждани също е осъдено от някои съседки от Югоизточна Азия, които са склонни да бъдат сдържани в критиките си. "Престъпленията срещу човечеството се извършват ежедневно", заяви групата на Асоциацията за подпомагане за политическите затворници, която регистрира смъртните случаи.

Десетки убити при нови протести в Мианмар

Десетки убити при нови протести в Мианмар

ЕС и САЩ наложиха санкции на хунтата в страната

Близо 3000 души са били арестувани, обвинени или осъдени след преврата. Групата е регистрирала 320 смъртни случая до 25 март. Почти 90% от загиналите са мъже. Около 36% са били на възраст 24 години или по-малко. Най-малката жертва е седемгодишна.

Армията на Мианмар превзе властта на 1 февруари и задържа лидера Аун Сан Су Чжи, с което прекрати дълъг преход към демокрация и принуди десетки хиляди граждани на страната да излязат по улиците да изразят недоволството си. Протестиращите настояват за освобождаването на Аун Сан Су Чжи и страната да бъде поета от цивилно правителство.