235 убити и 2330 арестувани от началото на преврата в Мианмар. Това оповестиха от Асоциацията за подпомагане на политическите затворници. Правозащитната организация предоставя на ежедневни брифинги последните събрани от нея данни от 1 февруари нас. Действителният брой на жертвите вероятно е много по-голям.

350 от задържаните са освободени, но има осъдени на до 2 години затвор.

Изминаха 47 дни от преврата, хората са жестоко преследвани и безчовечността продължава, това са престъпления срещу човечеството, пишат от Асоциацията. Въпреки че жените, бременните и децата са специално защитени групи, те също са изложени на риск от преследване по всяко време в бившата Бирма.

Призовава се международната общност да се намеси ефективно.

ЕС налага санкции на Мианмар следващата седмица

ЕС налага санкции на Мианмар следващата седмица

Мерките ще бъдат насочени към компании, предоставящи финансова подкрепа на въоръжените сили на Мианмар

Европейският съюз ще одобри следващата седмица санкции срещу отговорните за военния преврат в Мианмар. "Техническите дискусии приключват в Брюксел и ще ги потвърдим следващия понеделник". Това заяви във вторник френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан по време на изслушване във френския Сенат. Той направи изявлението след среща на външните министри на ЕС.

Според дипломати и вътрешни документи, видени от "Ройтерс", мерките ще бъдат насочени към компании, предоставящи финансова подкрепа на въоръжените сили на Мианмар. Докато блокът поддържа оръжейно ембарго срещу Мианмар и прилага санкции срещу някои висши военни офицери от 2018 г., мерките ще бъдат най-значимите от преврата. "Очевидно ние ще спрем всякаква подкрепа, а също така ще има мерки, насочени директно към отговорните за военния преврат и удрящи индивидите и техните собствени икономически интереси", каза Льо Дриан.

Армията настоя, че е взела властта, след като обвиненията ѝ за фалшификация на изборите на 8 ноември, спечелени от Националната лига за демокрация на Аун Сан Су Чи, бяха отхвърлени от избирателната комисия. Армията обеща да проведе нови избори, но не е определила дата.

Военните управляваха бившата британска колония в продължение на десетилетия след преврат през 1962 г. и предприеха крути мерки срещу бунтовете, преди да започнат плавен преход към демокрация преди десетилетие.

Военната хунта в Мианмар окупира болниците и университетите

Военната хунта в Мианмар окупира болниците и университетите

Още двама души са убити, след като полицията е открила огън по протестиращи