Най-малко четирима души са били убити в понеделник на пореден протест в Мианмар, предаде ДПА. Съобщава се за още пет протестиращи, убити по време на стрелба в Мандалай в неделя. Над 250 души са били убити от началото на протестите и около 2665 арестувани, според Асоциацията за подпомагане на политическите затворници (AAPP), организация с нестопанска цел.

Външните министри на Европейския съюз в понеделник се съгласиха да наложат санкции на 11 лица, замесени в преврата и репресиите над демонстрантите. Сред тях са главнокомандващият Мин Аунг Хлаинг и заместникът му Сое Уин. Правителството на САЩ наложи санкции и на още двама членове на военната хунта в Мианмар, съобщи Министерството на финансите. Санкциите засягат шефа на полицията и заместник-министър на вътрешните работи Тха Хлаинг и генерал Аун Сое, която командва специалните военни сили.

235 убити и 2330 арестувани от началото на преврата в Мианмар

235 убити и 2330 арестувани от началото на преврата в Мианмар

Според данни на правозащитна група

Наложените от Европейския съюз санкции срещу физически и юридически лица, свързани с преврата в Мианмар на 1 февруари, както и срещу четирима китайски граждани, са "вредни" и "безполезни".

Това смята външният министър на Унгария Петер Сиярто.

Армията на Мианмар превзе властта на 1 февруари и задържа лидера Аун Сан Су Чжи, с което прекрати дълъг преход към демокрация и принуди десетки хиляди граждани на страната да излязат по улиците да изразят недоволството си. Протестиращите настояват за освобождаването на Аун Сан Су Чжи и страната да бъде поета от цивилно правителство.

Военната хунта в Мианмар окупира болниците и университетите

Военната хунта в Мианмар окупира болниците и университетите

Още двама души са убити, след като полицията е открила огън по протестиращи