Армията на Мианмар се сражава с части на местните милиции в северозападния град Миндат в събота, за да се опита да потуши въстанието, предаде "Ройтерс". Боевете в Миндат, щат Чин, подчертават нарастващия хаос в Мианмар, докато хунтата се бори да наложи своя авторитет след преврата от февруари и ежедневните протести, стачки и саботажни атаки след свалянето на избрания лидер Аун Сан Су Чжи.

"Ние се борим за живота си, е казал местен жител от Миндат, хълмист град, на около 100 км от границата с Индия. В града са затворени около 20 000 души, повечето от тях са деца, възрастни хора, добави жителят.

Хунтата наложи военно положение в Миндат в четвъртък и след това засили атаките срещу, както тя ги нарече, "въоръжени терористи".

Все още няма официални коментари от армията.

 Аун Сан Су Чжи вече трети месец под домашен арест в Мианмар

Аун Сан Су Чжи вече трети месец под домашен арест в Мианмар

Превратът прати 4500 под домашен арест, уби 750 души и разсели 250 000 други

В началото на май стана ясно, че близо 13% от компаниите в Мианмар са прекратили всички дейности там след военния преврат на 1 февруари. Това показват резултатите от проучване, проведено в четвъртък, подчертаващо тежките политически сътресения в икономиката. Отговорите, предоставени в проучването, показват, че политическата нестабилност е оказала по-силно отрицателно въздействие върху компаниите само за два месеца, отколкото цяла година от пандемията, се казва в доклада.

Събитията разселиха 250 000 души.

На 29 април две авиобази в Мианмар бяха атакувани рано сутринта в четвъртък. Три експлозии се случиха в авиобаза, разположена близо до град Маге в централната част на страната. Второто нападение е било във въздушна база в град Мейтила, североизточно от Маге. Пет ракети са изстреляни към базата. Все още не е получена информация за загинали или ранени.

Две авиобази в Мианмар са атакувани, едната с 5 ракети

Две авиобази в Мианмар са атакувани, едната с 5 ракети

Ежедневно се водят боеве в северната част на Мианмар, в източната част хунтата нанася въздушни удари

Ежедневно се водят боеве в северната част на Мианмар на територия, контролирана от Организацията за независимост на Качин, представляваща малцинството на Качин, и на изток от Националния съюз Карен, представляваща Карен.