Близо 13% от компаниите в Мианмар са прекратили всички дейности там след военния преврат на 1 февруари. Това показват резултатите от проучване, проведено в четвъртък, подчертаващо тежките политически сътресения в икономиката. Отговорите, предоставени в проучването, показват, че политическата нестабилност е оказала по-силно отрицателно въздействие върху компаниите само за два месеца, отколкото цяла година от пандемията, се казва в доклада.

Около една трета от анкетираните отчитат намаление от 75% в съвместното проучване от 10 чуждестранни търговски камари. 21% казват, че са намалили дейностите с 50% на 75% и само 5% от анкетираните не съобщават за въздействие. От 372 компании, отговорили до 9 април, почти половината са японски (182), а 115 -  западни компании. Петдесет и четири от анкетираните са фирми от Мианмар.

Запитани за основните причини за въздействието, респондентите най-често казват, че банките, трансферите и плащанията не работят. 77% са посочили тази причина. Нестабилният интернет е основна причина при 70%, последвано от неспособност на персонала да пътува или работи на място или на място - в 65% от случаите.

Запитани какво планират да направят до края на годината, 39% от анкетираните отговориха, че това ще зависи от развитието на ситуацията. 33% ще поддържат операции без допълнителни инвестиции, а 15% постепенно ще намаляват операциите в Мианмар. При липса на подобрение до края на септември броят на компаниите, които прекратяват всички операции, прекратяват трудови договори или намаляват операции и заплати, може да се удвои до края на годината, се казва в доклада. Апетитът за инвестиции в Мианмар е паднал, показва проучването.

Припомняме, че лидерът на Мианмар Аун Сан Су Чжи вече трети месец е под домашен арест, след като на 1 февруари военната хунта в страната извърши преврат, предаде АФП. Обвинена по шест обвинения, включително присвояване и съгласно официалния закон за тайните на Мианмар, на Су Чжи е отказана частна среща с адвокатите ѝ. Вместо това тя е имала само няколко видео срещи, които са били физически наблюдавани от служители на службите за сигурност.

След ареста на Су Чжи, военните се опитаха да смажат демонстрациите и арестуваха над 4500 души. Други най-малко 750 души бяха убити.

Събитията разселиха 250 000 души.

Припомняме, че на 29 април две авиобази в Мианмар бяха атакувани рано сутринта в четвъртък. Три експлозии се случиха в авиобаза, разположена близо до град Маге в централната част на страната. Второто нападение е било във въздушна база в град Мейтила, североизточно от Маге. Пет ракети са изстреляни към базата. Все още не е получена информация за загинали или ранени.

Ежедневно се водят боеве в северната част на Мианмар на територия, контролирана от Организацията за независимост на Качин, представляваща малцинството на Качин, и на изток от Националния съюз Карен, представляваща Карен.

И двете групи сключиха съюзи с народното движение, противопоставящо се на военната хунта, завладяла властта в страната през февруари, след като свали избраното правителство от Аун Сан Су Чжи.