Администрацията на американския президент Джо Байдън удари със санкции 22-ма висши служители в Мианмар и членове на семействата им, предаде АП. Мотивите за мерките са репресиите на правителството срещу протестите за демокрация след преврата.  Министерството на финансите обяви имената на няколко министри, висши военни, съпруги и пълнолетни деца на санкционирани преди това длъжностни лица.

"Потискането на демокрацията от военните и кампанията на брутално насилие срещу хората в Бирма са неприемливи, се казва в съобщението. Съединените щати ще продължат да налагат подобни мерки на военните в Бирма, отговорни за военния преврат и продължаващото насилие."

Санкциите замразяват всички активи, които те или компании, които притежават, може да имат в САЩ и забраняват на американците да правят бизнес с тях.

Около 900 опозиционери са убити в Мианмар след преврата

Около 900 опозиционери са убити в Мианмар след преврата

Сред тях има и много деца

Най-малко 883 цивилни са убити от силите за сигурност в Мианмар, а 126 са осъдени на смърт след преврата от февруари. Това разкри говорителят на ООН Стефан Дужарик в края на юнио. Поне 40 са загинали, докато са били в ареста. 60 от убитите са деца. "Общо 5 202 души са задържани в резултат на тяхното противопоставяне на военното поглъщане. От тези хора 126 души са осъдени на смърт", каза Дужарик. ООН в страната продължава да осъжда категорично използването на сила от хунтата, добави той.

Армията завзе властта след преврат на 1 февруари, като свали и задържа избрания цивилен лидер и нобелов лауреат Су Чжи, която водеше борба срещу диктатурата през последните две десетилетия от управлението на военните в Мианмар от 1962-2011 г. Хунтата оспорва данните за броя на загиналите цивилни и твърди, че десетки членове на силите за сигурност също са били убити по време на протестите.

Хунтата в Мианмар обяви примирие през юни

Хунтата в Мианмар обяви примирие през юни

Военните и техните противници ще преговарят за мир

Военната хунта едностранно обяви прекратяване на огъня в края на май. Националното примирие ще продължи до 30 юни, за да даде възможност на военните да преговарят с въоръжените етнически организации в страната за постигане на траен мир.

В края на юни, Русия засили връзките с хунтата в Мианмар.