Никога преди Ердоган не е допускал толкова много грешки в своите речи. Той не блести с никакви визии за бъдещето. И скоро не е постигал успехи. Турски експерти се съмняват в победата му на изборите, посочва Дойче веле.

На 24 юни в Турция ще се проведат едновременно парламентарни и президентски избори. Според актуалните допитвания, между 45% и 55% от турските гласоподаватели възнамеряват да дадат гласа си за сегашния президент на страната Реждеп Тайип Ердоган. В действителност обаче поддръжниците на Еррдоган може да се окажат много по-малко. Ръководителят на социологическия институт SONAR Хакан Байракчъ казва, че турските управници били създали атмосфера на страх и поради това, според него, е твърде възможно около 10% от анкетираните граждани да не се осмеляват да кажат истината. "А това изкривява действителната картина на предизборните нагласи", казва Байракчъ.

След одобрената през април 2017 година конституционна реформа, турските избиратели имат право на два гласа: единият определя кой ще е новият президент на страната, а другият - кои партии ще влязат в парламента. За Ердоган, който от 16 години насам не е губил избори, предстоящото гласуване може да се окаже най-тежкото в неговата политическа кариера. Неговата ислямистко-консервативна Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която от 2002 година изцяло доминира политическия живот в Турция, също ще срещне трудности.

Проблемите на турците се задълбочават

От 25 години насам Йозер Сенчар от социологическия институт Metropoll следи кариерата на Ердоган. Според него, това е най-лошата предизборна кампания на Ердоган досега. "Той вече не определя дневния ред, нито пък напоследък блести с визии за бъдещето. В предизобрните си изяви той изглежда по-скоро хладен и слаб. "Никога преди Ердоган не е допускал толкова много грешки в своите предизборни речи", добавя наблюдателят и споделя, че се съмнява в победата му.

Ердоган управлява вече от 16 години и дълго време беше смятан за най-голямата сила в турската политика. Най-важният му успех безспорно е икономическият възход на страната: през последните 15 години средният годишен доход в Турция се увеличи от 3500 на 10 000 хиляди долара, а страната преживя строителен бум.

Днес обаче турската икономика изпитва все повече трудности: след неуспешния опит за преврат през юли 2016 година и въведеното след това извънредно положение турската лира е загубила над 30% от стойността си. В страната почти вече не влизат чужди инвестиции, а доверието на международните пазари в турската икономика спада. Ердоган, който от религиозни съображения държи лихвите да останат ниски, трябваше да се примири след като турската Централна банка наскоро все пак повиши основния лихвен процент. Така в момента Турция заема четвърто място в класацията със страните с най-високите лихви - след Аржентина, Венецуела и Иран.

"За първи път от 16 години Ердоган не постига нови успехи. Той вече не е в състояние да направлява икономиката. Увеличават се също и проблемите в образованието и здравеопазването", казва Йозер Сенчар и добавя, че турските граждани вече усещат икономическата криза на гърба си. "Затова и на предизборните прояви на Ердоган вече не се забелязва онзи плам от миналото", допълва той.

Допълнителен стимул за опозицията

Гюлфем Санвер също смята, че посланията на Ердоган все по-трудно достигат до народа. Според нея, Ердогановото One-Men-Show се е обърнало срещу самия него. "На събрания и по време на речите си Ердоган вече изглежда сам", казва Санвер, която е защитила дисертация на тема "Изборните успехи на Партията на справедливостта и развитието".

В същото време подкрепата за кандидата на Републиканската народна партия Мухарем Индже вече надхвърля 30%. А това мотивира още повече опозицията да спечели тези избори. Ердоган е наясно с това. "Сега той се заиграва със страховете на дясноконсервативните турски избиратели", казва по този повод Санвер. Затова в изборните му речи от последните дни той често говори за военната операция срещу ПКК в Северен Ирак. Така той разпалва страхове сред избирателите. А уплашеният избирател се страхува от възможна смяна на властта и би гласувал за сегашния президент, добавя експертката.

Според последните сондажи, въпреки всичко Ердоган би могъл да спечели президентските избори на втория тур. Но на парламентарните избори тъй нареченият "Републикански алианс" - съюзът между управляващата ПСР и националистическата ПНД (Партия на националистическото действие) - би могъл да загуби мнозинството си в турския Меджлис. А това би застрашило властта на Ердоган в парламента. Ако се стигне дотам, силната президентска система, която опозицията определя като диктатура, би си останала далечна мечта за Ердоган, твърдят експерти.

"Ако ПСР загуби мнозинството си в турския парламент, на Ердоган му предстоят трудни времена", убедена е Гюлфем Санвер. Откато въведе извънредно положение, президентът управлява с укази и декрети. "Изгуби ли неговата партия мнозинството си в парламента, дори Ердоган да бъде преизбран, той ще загуби част от сегашната си власт и вече няма да е така ефективен като президент. И тогава ще му се наложи да признае властта на парламента", казва експертката.