Ниска избирателна активност е регистрирана на изборите във Франция днес, предаде RFI.

Към 17 часа тя е била 40,75%, което по-малко в сравнение със същия час на последния парламентарен вот от 2012 година (48%) и президентските избори от април. Едва 11, 68% от парижани са дали своя глас. 

Очакванията са, че рекордно малко избиратели ще отидат до урните в днешния първи тур на парламентарните избори от 1958 година насам, освен ако гласоподавателите не се активизират в последния момент.

Първи тур на парламентарните изброи във Франция
Обновена

Първи тур на парламентарните изброи във Франция

Избират 577 депутати в долната камара

Гласоподавателите избират между 7 882 кандидати, които се борят за 577 места в долната камара на народното събрание. Вторият кръг на парламентарните избори във Франция е следващата неделя - 18 юни.

Изборите във Франция протичат при изключителни мерки за сигурност. За сигурността на гласоподавателите патрулират около 50 000 полицаи в районите на повечето избирателни секции.

Изборите са ключови за новоизбрания президент на Франция Емаюуел Макрон. Неговата партия "Република, напред!" търси абсолютно мнозинство, за да може да прокара своите законодателни промени, съобщава АФП.

Последните социологически проучвания предвещават убедителна победа на партията на президента Макрон. "Република, напред!" се очаква да спечели около 30% от вота на гласоподавателите.