Ако президентът на САЩ Доналд Тръмп беше изправен пред избори в Европа, той не би имал почти никакъв шанс да спечели и щеше да получи само около 17 процента от гласовете, показва проучване, публикувано от германски изследователи, цитирани от ДПА.

Неговият опонент, кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън, би получил около 45 процента, според проучването на фондацията "Бертелсман Щифтунг".

Около 38% от гражданите на Европейския съюз не биха гласували за нито един от кандидатите, ако гласуваха тази година.

Разбити по отделни държави, резултатите варират - Полша е единствената страна, в която Тръмп изпреварва Байдън, като за настоящия президент на САЩ биха гласували 38 процента, в сравнение с 30 процента за неговия опонент.

Поляците искат близки отношения със САЩ по исторически причини според автора на изследването Изабел Хофман. Около 77 на сто казват, че демокрацията в САЩ функционира добре.

За разлика от това, 51% от анкетираните в цяла Европа казват, че смятат, че в САЩ има провал на демокрацията.

Според респондентите в проучването Америка все пак се класира значително пред Китай като важен партньор.

"Четири години управление на Тръмп оставиха своя отпечатък върху гражданите на ЕС. Те признават важността на трансатлантическите отношения, но са недвусмислени в оценката си за това, което ги държи заедно", каза Хофман.

Авторите на проучването са задали въпроси на 13 808 души във всички страни от ЕС през септември.