Присъждането на Нобеловата премия за мир за 2010 година на китайския дисидент Лю Сяобо може да има сериозни политически последствия и в определена степен се явява сигнал за Китай.

В някаква степен решението на комитета в Осло е неочаквано на фона на стоплените в последните няколко години отношения между западния свят и Китай.

Присъждането на премията тази година не е еднозначно особенона фона на миналогодишната премия, присъдена на американския президент Барак Обама и пределно очаквана, коментира агенция Новости.
Тя обаче бе връчена в аванс - с очакването, че той ще изпълни своите обещания в областта на мира и световната сигурност.

Решението на комитета в Осло предизвика вече недоволството на Китай.

Според Алексей Арбатов, от Международния институт по международна сигурност, присъждането на Нобеловата премия за мир отдавна има преди всичко политически характер и Китай трябва да разбере именно този подтекст.

Историята на „политическите" нобелови премии започва с удостояването на Ясер Арафат през 1994 година. С удостояването с Нобелова премия не толкова се отчитат определени заслуги, а по-скоро се привлича вниманието на международното общество към определен проблем. В този случай може да се каже ясно - това са правата на човека.

Ако Китай иска да играе и в бъдеще все по-голяма роля в на световната сцена, то трябва да продължава да се опира на икономическия ръст, увеличаването и разширяването на износа и инвестиционната привлекателност.

Но от днес нататък Китай обаче ще трябва да направи и някакви по-сериозни стъпки и в посока на демократизация на политическия режим.

Реакцията на Западния свят и не закъсня. Още в първите часове след като стана ясен изборът на комитета в Осло Франция, Германия и председателят на Европейския парламент призоваха Китай да освободи от затвора лауреата на Нобеловата премия за мир.

54-годишният Лю Сяобо излежава в момента 11-годишна присъда по обвинение за антидържавна дейност и агитация.