Американски учен, който получи Нобелова награда за медицина заедно с още двама свои колеги по-рано тази година, остро разкритикува политическите събития в собствената си страна в обръщението си на гала банкета по време на връчването на наградите, посочвайки, че американските учени са изправени пред орязване на финансирането, което ще навреди на изследванията им, съобщава "Асошиейтед прес".

Майкъл Росбаш, който беше награден за работата си върху циркадните ритми у хората - популярно наричани биологичен часовник - изрази тревога, че финансирането за учените от страна американското правителство е застрашено.

Трима американци печелят Нобела за медицина за 2017 г.

Трима американци печелят Нобела за медицина за 2017 г.

За "тяхното откритие на молекулярни механизми, контролиращи циркадианния ритъм"

"Ние се възползвахме от просветения следвоенен период в САЩ. Нашите национални институции по здравеопазване ентусиазирано и щедро подкрепяха фундаменталните изследвания ... (но) настоящият климат в САЩ е предупреждение, че продължаващата подкрепа не може да се приеме за даденост", изтъкна Росбаш в кратка реч гала вечерята в Стокхолм.

Федералният бюджет за 2018 г., предложен от президента Доналд Тръмп предлага орязване на финансирането за наука с милиарди долари.

"Също така в опасност е плуралистичната Америка, в която всички ние тримата сме родени и отраснали след Втората световна война", допълни Росбаш, допълвайки: "Имигрантите и чужденците винаги са били незаменима част от нашата страна, включително и в нейната голяма слава в научните изследвания."

От своя страна британският носител на Нобелова награда за литература Казуо Ишигуро изрази тревога относно нарастващото напрежение между социалните фракции.