Опозиционната водачка Аунг Сан Су Чи, която е нобелов лауреат, е спечелила място в парламента на изборите, които се провеждат днес в Мианмар (Бирма). Това съобщават от партията й - Национална лига за демокрация, цитирани от Би Би Си.

На днешните частични парламентарни избори в страната париите се бореха за 45 места в парламента на Мианмар.

След 15 години под домашен арест носителката на Нобелова награда за мир, влиза отново в политиката. Само до преди две години тя бе смятана за обществен враг номер едно от управляващата военна хунта.

Сегашното управление на Мианмар все още е диминирано от военни и бивши военни фигури от стария режим, който управлява страната от десетилетия и е обвиняван за широко разпространеното нарушаване на правата на гражданите.
От 2010 г., когато започва преходът към ново поколение лидери, правителството впечатли международните наблюдатели с темпа на промените.

Аунг Сан Су Чи е дъщеря на мианмарския политик и революционер Аун Сан. Тя прекарва голяма част от живота си във Великобритания. След своето завръщане в Мианмар оглавява опозицията срещу военния режим и е поставена за продължителни периоди под домашен арест.
През 1990 печели решително изборите, но те са обявени за невалидни от военните, които отказват да предадат властта.
Аун Сан Су Чи получава Нобелова награда за мир за 1991.