Китайският носител на Нобелова награда за мир - дисидентът Лиу Сяобо, е в критично състояние, предадоха информационните агенции.

Състоянието му рязко се е влошило и има опасност за живота му. Той страда от тумор на черния дроб, който се е разраснал, съобщават от клиниката в град Шенян, където се намира Сяобо.

61-годишният правозащитник, който през 2009 г. беше осъден на 11 години затвор за "подкопаване на държавния строй", наскоро беше преведен в лечебното заведение под стража.

Съобщава се, че лекарите са установили кървене от черния дроб и са уведомили близките му, че ще бъде преместен в отделение за интензивна терапия и реанимация.

Лиу Сяобо е един от авторите на разпространената в интернет "Харта 08", призоваваща за демократизиране на Китай. През 2010 г. той беше удостоен с Нобелова награда задочно, тъй като се намираше в затвора. Пекин определи като "непристойно" присъждането на наградата.

Китайските власти пренебрегнаха многократните призиви на международната общност той да бъде освободен.

След като беше съобщено за тежката му диагноза западни лекари изразиха готовност да го лекуват. Въпреки обещанието той да бъде помилван обаче, не му беше дадена свобода на придвижване и избор на лечение.

Китай помилва нобелов лауреат за мир заради рак

Китай помилва нобелов лауреат за мир заради рак

През 2009 г. беше осъден на 11 г. затвор