Два стратегически ракетоносача Ту-160 на Русия са прелетели над Баренцово, Норвежко и Северно море, придружавани от самолети на британските Кралски военновъздушни сили и Кралските военновъздушни сили на Норвегия, съобщава руското военно министерство, цитирано от руските медии.

"Два стратегически ракетоносача Ту-160 извършиха планиран полет във въздушното пространство над неутрални води на Баренцово, Норвежко и Северно море", се уточнява в изявлението на руските военни.

Отбелязва се, че продължителността на полета е била 12 часа.

"На определени етапи от маршрута стратегическите ракетоносачи бяха придружавани от изтребителите MиГ-31 на руския военен флот, както и от изтребители Eurofighter Typhoon на Кралските военновъздушни сили и F-16 на норвежките военновъздушни сили", допълват от руското военно ведомство.

Руските военни уверяват, че всички полети на самолетите на руските въздушно-космически сили (както руснаците наричат военновъздушните си сили) се извършват в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство.

Руската далекобойна военна авиация редовно лети над води в Арктика, Северния Атлантик, Черно и Балтийско море, както и Тихия океан, като руските военни винаги твърдят, че това винаги става в неутрално въздушно пространство.