Норвежкият министър на финансите Сив Йенсен и нейната дясна партия подадоха оставка от правителството заради решение на кабинета, да върнат у дома в Норвегия жена, заподозряна в принадлежност към "Ислямска държава", съобщава "Ройтерс".

С оставката, премиерът на консерваторите Ерна Солберг остава без парламентарно мнозинство и би могла да се затрудни да управлява, но все още се очаква Солберг да остане на поста си като ръководител на коалиция на малцинството.

"Вкарах ни в правителството и сега аз изтеглям партията", заяви Йенсен на пресконференция. Имаше "твърде много компромиси".

Оттеглянето на Йенсен е предизвикано от решението, обявено миналата седмица, норвежка жена и двете й деца да получат помощ и да се върнат в Норвегия от Сирия, едно от децата да се лекува.

Жената напуска Норвегия през 2013 г. и е арестувана при завръщането си по подозрение, че е член на "Ислямска държава".

Докато партията на Йенсен предлагаше да помогне на децата, опита да откаже каквато и да било държавна помощ за възрастни, които искат да се върнат в Норвегия, след като се присъединяват към ислямистки групи в чужбина или сключват брак с джихадисти.

Решенията дали да се помогне на жени свързани с ДАЕШ да се върнат от Сирия, предизвикаха противоречия в Европа, включително във Финландия, където наскоро назначеното правителство постигна компромис, за да реши всеки случай поотделно.

Норвежката отрича обвиненията срещу нея и ще си сътрудничи изцяло с полицията, коментира нейният адвокат.

Оттеглянето на Йенсен, заедно с 6 други министри от кабинета поставя Солберг в положение да търси нови хора за редица длъжности, включително за министър на петрола и енергетиката, който да наблюдава най-голямата нефтена и газова промишленост в Западна Европа.

Във финансовото министерство новият човек трябва да избере курса за най-големия суверенен фонд за богатство в света с активи от 1,1 трилиона долара.

Конституцията на Норвегия не позволява предсрочни избори, а следващото гласуване за парламента ще се проведе през септември 2021 г.

Йенсен наскоро коментира, че правителството е "сиво и скучно", а имиджът на партията страда от компромиси с центристки партии, които не споделят склонността желанието за намаляване на данъци и по-малко имиграция.