Учител по йога в Русия е обвинен за нелегална мисионерска дейност в рамките на спорния нов закон, целящ да бори тероризма. Това съобщава "Гардиън".

Компютърният програмист Дмитрий Угай е задържан от полицията в Санкт Петербург през октомври, докато водел лекция по време на фестивал за философията зад йогата.

Угай заяви, че е спрян 40 минути след началото на дискусията, вкаран е в кола и е отведен в полицейското управление без да бъде информиран за неговото престъпление.

44-годишният мъж е изправен пред глоба заради твърдения за извършване на нелегална мисионерска дейност. Това представлява дминистративно нарушение съгласно новия закона "Яровая", пакет от законодателни изменения, предназначени за борба с тероризма. Той е кръстен на автора си - депутатката Ирина Яровая.

Съдебното заседание по случая на Дмитрий Угай в Санкт Петербург е отложено за следващата седмица.

Подписаните от президента Владимир Путин през юли изменения включват ограничения върху религиозни групи и мисионерска дейност, които могат да окажат натиск върху последователите от това, което е извън смятаните от правителството за традиционни религии.

Йогата има много последователи в Русия, дори премиерът Дмитрий Медведев се е присъединил към движението. През 2007 г. по време на първия му мандат, Медведев е цитиран да казва: "Малко по-малко, овладявам йогата".