В петък вечерта руски безпилотен самолет е нанесъл удар по многоетажна жилищна сграда в украинската столица Киев, като е предизвикал пожар на горните етажи, убил е един човек и е ранил петима, съобщиха официални лица.

Сергей Попко, началник на столичната военна администрация, заяви, че повече от 100 жители са били евакуирани от високата сграда в квартал "Соломянский", западно от центъра на града.

По време на едночасовата въздушна тревога са действали части за противовъздушна отбрана, а два часа по-късно в града е обявена нова тревога за безпилотни самолети.

"В жилищната сграда в квартал Соломянский бяха повредени апартаменти от 17-ия до 21-ия етаж", пише Попко в приложението за съобщения Telegram. "Апартаментите на 20-ия етаж бяха подпалени."

Кметът Виталий Кличко заяви, че е загинало момиче в тийнейджърска възраст. На един от петимата ранени се оказва помощ в болница, а на мястото е поставена палатка за оказване на първа помощ.

Службите за спешна помощ съобщиха, че пожарът е бил овладян. Снимки и видеоклипове, публикувани на сайта им, показват как пожарникарите използват дълги подемници, за да се борят с огъня.

Ситуацията в Селидово - критична, Киев атакуван с дронове

Ситуацията в Селидово - критична, Киев атакуван с дронове

Вероятно украинските части ще го напуснат, но как?

Попко каза също, че фрагменти от дрон са паднали на открито пространство в централния Шевченковски район. Не се съобщава за жертви.

Други трима души бяха убити при ракетно нападение срещу град Днипро. Властите съобщиха за най-малко 14 души са били ранени.

На зазоряване отново, за втори път тази нощ, Украйна бе обхваната от въздушна  тревога - 10 области са под тревога, в Централна Украйна, включително столицата Киев. Първата атака в късните часове на вчерашния ден бе извършена с безпилотни летателни апарати, пуснати от посока север и насочени към Киев, където имаше и попадение. На този етап няма данни за целите на сутрешната атака.