Ситуацията в град Селидово остана критична за украинските въоръжени сили, признават укарински източници. Руските щурмови групи вече са напреднали отвъд центъра на града и вероятно украинските части ще го напуснат в близко бъдеще.

Повдигат се въпроси как ще стане това, тъй като и двата пътя, водещи на североизток и в тила на украинските въоръжени сили, са под огневия контрол на руснаците.

Според украинските военни блогъри руснаците са окупирали изцяло източната половина на Селидово, настанила са се в центъра, в южните покрайнини и почти са достигнали северозападните покрайнини. В руините на града се водят тежки битки.

"Селидово не стана мястото, където ще спрем врага в Донецка област. А трябваше да стане такъв. Това е проблемът", пише украинският военен журналист Богдан Мирошников, цитиран от руската редакция на BBC.

Преди войната населението на Селидово е 24 хиляди, дължината на града от изток на запад е около пет километра, а руснаците вече са изминали два или три километра от този маршрут.

Селидово се намира на 13-15 км по права линия от важния за Въоръжените сили на Украйна транспортен възел град Покровск.

Русия ликува след "внезапен срив" на украинската отбрана в Селидово

Русия ликува след "внезапен срив" на украинската отбрана в Селидово

Руските сили са напреднали бързо във въгледобивния град

В сутрешната си сводка Генералния щаб на Украйна признава за критичната ситуацията в Селидово, където са съсредоточени основните усилия на окупаторите.

55 са били щурмовете на руската армия в Покровското направление - в районите на Миролюбовка, Крути яр, Новоторецк, Лисовка, Красний яр, Николаевка, Сухи ар и Михайловка. Основните усилия на вражеските атаки са в направленията Селодово и Луч.

Общо за последното денонощие на фронта е имало 187 бойни сблъсъка с врага.

"Ситуацията на фронта остава сложна, противникът използва преимуществото, което има в жива сила и техника, и непрекъснато атакува нашите позиции."

14 са атаките в Купянското направление, в Лиманско направление - 23 пъти, а към Курахово атаките са 20.

Едновременно с това военната администрация на Киевска област и столицата Киев съобщи, че тази нощ е отблъснала две атаки с дронове и е свалила над 12 дрона.

Общо двете въздушни тревоги са продължили около четири часа, данните се уточняват.

Фрагменти от дрон са паднали в Дарницкия район, но няма информация за жертви и сериозни поражения.