Руските сили са напреднали бързо във въгледобивния град Селидово в Източна Украйна. Това твърдят руски медии и военни блогъри, съобщава "Ройтерс".

Войските на Москва се опитват да установят контрол над целия регион Донбас.

Превземането на Селидово ще проправи пътя за руско настъпление към ключовия логистичен център Покровск, разположен на около 20 км северозападно.

"Отбраната на врага внезапно се срина", посочи Юри Подоляка, виден проруски военен блогър с украински произход. Други проруски блогъри дадоха подобни сведения и заявиха, че Русия вече контролира част от Селидово.

Вестник "Московски комсомолец" пише, че руските сили се приближават към центъра на града, който преди войната е имал над 20 000 души население.

Русия щурмува четири града в Източна Украйна

Русия щурмува четири града в Източна Украйна

Руските сили се бият с украинските войски в източните градове Селидово, Горняк, Курахово и Торецк, съобщават военни блогъри

Генералният щаб на Украйна докладва, че най-интензивните руски атаки по цялата фронтова линия в момента се извършват именно в района на Селидово и че Русия използва както изтребители, така и бомбардировачи в подкрепа на настъплението си там.

Генералният щаб не уточни дали руснаците са в града нито дали украинските сили са отстъпили.

Украински проект за картографиране на фронтовата линия, известен като DeepState, показа на картата си руски сили, контролиращи източните покрайнини на Селидово, а значителна част от центъра му е оценена като оспорвана "сива зона".

Руските сили, на които президентът Владимир Путин нареди да влязат в Украйна през февруари 2022 г., настъпиха през септември с най-бързия си темп от март 2022 г. насам, въпреки че Украйна завзе част от руската Курска област.

Русия контролира около една пета от Украйна, включително Крим, който анексира през 2014 г., около 80% от Донбас - зона за въглища и стомана, включваща Донецка и Луганска област, както и над 70% от Запорожка и Херсонска област.

Руските сили настъпват в два града в Източна Украйна

Руските сили настъпват в два града в Източна Украйна

Интензивни боеве се водят в Селидовое и Украинск