Руските сили се сражават в градовете Селидовое и Украинск в Източна Украйна. Това съобщиха проруски блогъри, цитирани от "Ройтерс".

Войските на Москва се опитват да пробият част от отбранителната линия на Украйна.

Киев не е коментирал предполагаемото руско настъпление.

Руските сили контролират 18% от Украйна и напредват в източната част на страната след провала на контранастъплението на Киев през 2023 г. за постигане на голям пробив.

Въпреки че голямото украинско нахлуване в Курска област в Русия започна на 6 август, през последните седмици числено по-силната руска армия настъпва сравнително бързо през населените места на подхода към стратегически важния град Покровск.

Русия хвърля още артилерия в боевете в Курска област

Русия хвърля още артилерия в боевете в Курска област

Доставени са и допълнителни ракети

Юрий Подоляка - влиятелен проруски военен блогър с украински произход, докладва, че се водят интензивни сражения в Селидовое, на около 20 км южно от Покровск, както и в Украинск, на около 14 км южно от Селидовое.

По негови думи и двете страни настъпват със силите си в битките за градовете, които преди началото на войната са имали население съответно над 20 000 и 10 000 души.

Проруският блогър Рибар заяви, че и в двата града се водят боеве. Руската държавна информационна агенция ТАСС пък съобщи, че украинските сили са били изтласкани от част от Селидовое.

Като настъпват на юг към град Кураховка, руските сили се опитват да пробият украинските отбранителни линии, като същевременно увеличават влиянието си върху пътя Покровск-Донецк и обграждат част от територия, посочиха руски блогъри.

Руското настъпление в Донецк се случва в момент, когато силите на Москва се опитват да прогонят украинските войници от Курска област след нахлуването им на 6 август, целящо отчасти да принуди руските генерали да пренасочат натам сили от други части на фронта.

ISW: Русия подсилва настъпателната си операция в Покровск

ISW: Русия подсилва настъпателната си операция в Покровск

Русия се опитва да се защити срещу украинската инвазия в Курска област.