Нов, неизлъчван видеозапис опровергава известната досега причина за трагедията в  Беслан, при която загинаха над 300 души, половината от които - деца.

От комитета „Майките от Беслан" твърдят, че записът опровергава, че трагедията е била причинена от експлозия на бомба, намираща се вътре в училището, а се е случила от стрелящите по сградата сили за сигурност.

Председателката на комитата, Сузана Дудиуева, допълва, че новата информация доказва нейната теория, че трагедията е започнала, след като силите за сигурност са изстреляли две гранати, които са причинили пожар в спортния салон на училището, разраснал се впоследствие в цялата сграда.

Защо силите за сигурност са стреляли по сградата, след като са знаели, че вътре има деца, пита Дудиуева, след излъчването на филма в местен културен център.

Роднините на загиналите разказват, че видеозаписът е изпратен анонимно по пощата и е направен от любителска камера.

На записът има час и дата, което позволява да се проследи хронологията на събитията от смятаната за най-кървавата трагедия със заложници в съвременната история на Русия.

На една от сцените се виждат избягали деца по бельо, които тичат към цивилните спасителите и молят за вода. На следващата сцена се чуват два силни взрива и шум от стрелба от автоматично оръжие.

Вижда се как пред сградата на училището се образува гъст облак от дим. По-нататък следват кадри, на които разследващите разглеждат две невзривени бомби, поставени на маса в една от стаите в училището.

Чува се глас, който казва, че е съобщено за две експлозии и за две големи дупки в стената, но те не са причинени от тези експлозиви  и най-вероятно някой е стрелял. Гласът добавя, че много от пострадалите нямат рани от шрапнели по себе си.

Следващите кадри показват огледа на разследващите на следващия ден. Виждат се много тела на убити и осакатени.

Един от правещите огледа насочва вниманието си към голяма дупка в стената на спортния салон, която е била причинена от взрив на експлозив. Същевременно, той добавя, че останалите експлозиви не са избухнали.

От много време се опитваме да изясним случилото се в Беслан и този запис доказва, че взривовете са станали отвън, коментира Дудиуева.

Нейната интерпретация допълва тази на Юри Савелиев, член на парламентарната комисия, разследваща причините за трагедията, в чийто доклад е посочено, че срещу училището са били изстреляни две гранати от съседни сгради, контролирани от силите за сигурност.

Според официалната комисия, разследваща случая обаче, експлозиите са били причинени от действията на терористите.

Дудиуева добавя, че от комитета на Майките от Беслан не са съгласни с тази версия и ще продължат да събират доказателства и подкрепа, които да внесат яснота по трагедията в Беслан.