Севернокорейски работници разчистват планина точно срещу Южна Корея по източното крайбрежие. Това може да е строителство на наблюдателен пункт или друга военна инсталация. Това разкрива видео, направено от NK News.

Видеозаписът, заснет във вторник от обсерваторията за обединение Goseong близо до демилитаризираната зона, показва работници във военни униформи, стоящи отстрани на планината.

Дейността на севернокорейските войници идва на фона на засилено наблюдение на усилията на двете Кореи за укрепване на военната готовност около границата, след като медиите на Корея съобщиха, че КНДР е инсталирала противотанкови и противопехотни мини близо до три междукорейски пропускателни пункта през последните месеци.

КНДР проведе учения за ядрена контраатака

КНДР проведе учения за ядрена контраатака

Ръководено от лидера Ким Чен Ун ясно предупреждение към враговете

Друга възможност е, че Северна Корея планира да инсталира пропагандни високоговорители на мястото, където двете Кореи преди са действали по границата. Те се съгласиха да спрат дейността си на фона на период на разведряване през 2018 г.

Но промяната в политиката на КНДР да се откаже от целта за междукорейско обединение и да премине към ограничаване на пропагандата, насочена към Юга, предполага, че е малко вероятно възобновяване на излъчванията по високоговорители.

На други места по границата на източното крайбрежие други признаци на активност на Северна и Южна Корея също бяха видими от обсерваторията Goseong тази седмица.

От южнокорейска страна армейски миночистач с дистанционно управление ROK MV-4 беше паркиран на плаж близо до границата, далеч отвъд зоната, където гражданите могат да влизат.

Министерството на националната отбрана на Южна Корея отказа да коментира. 

КНДР проведе ракетен тест

КНДР проведе ракетен тест

Става въпрос за за стратегическа крилата ракета "Hwasal-1 Ra-3" и зенитната ракета от нов тип "Pyoljji-1-2"

Новото строителство в близост до границата по-специално идва, след като Северна Корея обяви, че е отменила напълно междукорейското всеобхватно военно споразумение от 2018 г. през ноември, заявявайки, че ще възобнови "всички" свързани военни дейности по границата с Южна Корея.

През януари лидерът на КНДР Ким Чен Ун заяви, че Северна Корея ще промени конституцията си, за да дефинира по-добре границата и да гарантира, че населението ѝ ще научи, че Южна Корея е "враждебна страна номер едно".

Новата конституция трябва да отразява как Северна Корея "напълно ще окупира, подчини и възстанови територията на Южна Корея и ще я включи в територията на КНДР", каза той в реч.

Южна Корея проведе артилерийски учения край границата с КНДР

Южна Корея проведе артилерийски учения край границата с КНДР

Целта е подобрение на съвместната оперативност на армията и морската пехота срещу заплахи от Пхенян