Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн призна, че Covid  политиките ще създадат двустепенна система, където неваксинираните граждани нямат същите права като тези, които са получили ваксината.

По време на видео интервю тя заяви, че сегашните правила са предоставили на ваксинираните граждани повече свободи, предаде The Telegraph.

Нова Зеландия преосмисля строгите COVID мерки

Нова Зеландия преосмисля строгите COVID мерки

По-късно в понеделник кабинетът ще решава пада ли блокадата на Окланд

Ардърн обяви в петък, че 90 процента от новозеландците трябва да бъдат напълно ваксинирани във всеки регион, преди цялата страна да започне да разхлабва ограниченията. Бизнесът също ще остане отворен.

Тези, които не са ваксинирани, обаче ще бъдат изправени пред много по -строги ограничения. Те ще могат да се събират само в групи до 10 човека и няма да могат да влизат в ресторанти, барове и фитнес зали.

"Ако все още не сте ваксинирани, не само ще бъдете изложени на по-голям риск от заразяване с Covid-19, но много от свободите, на които се радват другите, ще бъдат недостъпни, каза тя. Никой не иска това да се случи, но трябва да сведем до минимум заплахата от вируса, който сега се разпространява главно сред неваксинирани хора.

Към неделя само 58 процента от населението е напълно ваксинирано.

Лидерът на новозеландската опозиционна Национална партия Джудит Колинс осъди плана като "плашещ, объркващ и сложен" и че жителите на Оукланд в крайна сметка "ще бъдат държани като заложници от някои хора, които не искат да се ваксинират".

Нова Зеландия регистрира рекорден брой заразени с COVID-19

Нова Зеландия регистрира рекорден брой заразени с COVID-19

"Но е важно да запомните, че не сме безсилни"

Бяха изразени опасения, че маорите ще бъдат непропорционално засегнати от новите правила, тъй като нивата на ваксиниране остават ниски.

 Нова Зеландия е претърпяла относително ниски 28 смъртни случая и 5638 случая.

През октомври обаче броят на заразените отново започна да расте. Това наложи дълги бокади, като тази в Оукланд.