Малко селище в Нова Зеландия, построено през 30-те години на 20-ти век до езерото Уайтаки за настаняване на работници от язовир е обявено за продажба, съобщава "Гардиън".

От 1989 г. населеното място е почти необитаемо, след като дейностите в язовира са почти изцяло автоматизирани.

Разположено на ръба на язовир Уайтики на южния остров, мястото се радва на прекрасни планински гледки, осем тристайни жилища, ресторант, хижа, права за вода, девет гаража и 14 хектара земя - всичко това за $ 2,8 милиона щатски долара.

Уайтики е само една от многото малки общности, които се борят да се запазят, тъй като населението на Нова Зеландия става все по-урбанизирано.

Преди две години малкият град Кайтангата в Южен Отаго стартира кампания за увеличаване на населението, като заяви, че има твърде много работни места, прекалено много къщи и не достатъчно хора, за да ги запълни.

Правителството отделя 1 милиард долара годишно за фонда за регионално развитие, предназначен да съживи регионите, като привлече хората далеч от градовете и обратно в селски райони.

Езерото Уайтики е продадено от държавата на частен купувач през 1991 г., преди да мине през няколко ръце през годините.

Тъй като правителството на Нова Зеландия въведе забрана за чуждестранни купувачи миналата седмица, агент по недвижими имоти коментира, че е трудно да се каже кои потенциални купувачи са местни и международни, защото чуждестранните купувачи са започнали да използват посредници от Нова Зеландия, за да направят запитвания. Някои китайски граждани са изразили интерес, каза тя.

Забраната на чуждестранните купувачи е предназначена да спре чуждестранните граждани да купуват съществуващи жилищни сгради, които новозеландци биха могли да закупят.

Фондове и компании, които са регистрирани извън Нова Зеландия или са с повече от 25% чуждестранна собственост, ще бъдат третирани като чуждестранни физически лица и ще им бъде забранено да купуват жилищни имоти, но могат да закупят земя или нежилищни имоти чрез инвестиционно бюро в чужбина.

На чуждестранни купувачи също е разрешено да купуват жилищни имоти, ако живеят в Нова Зеландия и възнамеряват да живеят в имота като основен дом за 183 дни всяка година.