Президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Великобритания Борис Джонсън подписаха "нова Атлантическа харта" на срещата си в британския Корнуол, съобщи "Свободна Европа".

Документът, който е насочен към укрепване на сътрудничеството между двете страни, е съставен по аналогия с Атлантическата харта, подписана преди 80 години, по време на Втората световна война от британския премиер Уинстън Чърчил и президента на САЩ Франклин Рузвелт. По-късно към нея се присъединяват и други страни и тя се превръща в основа на новата международна политика след войната.

В новата Атлантическа харта се подчертава, че САЩ и Великобритания отстояват идеите на демокрацията, отвореното общество, правата на човека. Посочва се необходимостта от укрепване на международния ред, основан на правила, и спазване на принципите на суверенитета и териториалната цялост на държавите. САЩ и Великобритания посочват, че са за мирно решаване на конфликтите, но ще подкрепят своите съюзници от НАТО и че докато на планетата съществува ядрено оръжие, НАТО ще запази ядрения си арсенал. В документа се говори и за необходимостта от борба с климатичните промени.

Имиджът на САЩ в чужбина се подобрил с избирането на Байдън

Имиджът на САЩ в чужбина се подобрил с избирането на Байдън

САЩ като цяло не бяха уважавани по времето на Тръмп

Тома беше първата лична среща между Байдън и Джонсън след встъпването в длъжност на американския президент. Британският премиер, който преди се изказваше одобрително за предшественика на Байдън - Доналд Тръмп, определи срещата като "глътка свеж въздух".

Байдън сподели, че с Джонсън са обсъдили борбата с пандемията, възстановяването на световната икономика, климата.

"Специалната връзка между Съединените щати и Великобритания е по-силна от всякога", написа Джо Байдън във Фейсбук след срещата, като благодари на британския премиер за оказаното гостоприемство.

Това е първата визита на американския президент в чужбина след встъпването му в длъжност.