ПОСЛЕДНО:
Заложници бяха освободени при акция на специалните части, обградили супермаркета, съобщи "Франс прес". По-късно стана ясно обаче, че четирима от взетите за заложници са загинали. Убит е и похитителят - най-вероятно 32-годишният Амеди Кулибали. Преди това се чуха пет експлозии в района.

Все още не е ясно колко заложници са били държани в супермаркета, но множество източници посочват, че около 10 души са били забелязани да бягат от сградата по време на полицейската операция за тяхното спасяване.

Четирима души са в критично състояние, съобщава "Франс прес". Двама полицаи са ранени.

Жената, която се смяташе, че действа заедно с Кулибали, се издирва. Тя не е била в супермаркета, както се считаше по-рано. Предполага се, че са били интимно свързани.

Репортер на "Нувел обсерватьор" съобщава, че операциията не е приключила. Той е видял полицаи да тичат зад сградата, "очевидно издирвайки някого... може би съучастници (на Кулибали, б.р.)".
По информация на кореспондента на Sky News преди атаката спецовете прекъснали системата за видеонаблюдение в магазина и се свързали по телефона със заложниците, след което щурмували.

По-рано днес стана ясно, че в Париж има втора заложническа криза, освен тази, свързана с терористите, братя Куаши, разстреляли редакцията на "Шарли едбо".
В 20-ти район Порт дьо Венсан, намиращ се в Североизточен Париж, в широкия център на френската столица въоръжен взе няколко души за заложници, между тях жени и деца.

Първоначално се съобщаваше, че двама души са убити при стрелбата, но впоследствие френското вътрешно министерство отрече информацията.

Нападателят е заявил искането да бъде вдигната блокадата в град Дамартен ан Гоел и Саид и Шериф Куаши да бъдат освободени. Той е въоръжен с два автомата "Калашников".


Щурмът на спецчастите

По-късно бе съобщено, че двама са терористите в магазина - 32-годишният Амеди Кулибали и 26-годишната Хаят Бумедиен. Полицията разпространи и снимките им. Според "Франс прес" Кулибали е близък приятел на единия от братята Куаши, като двамата са били едни от най-приближените последователи на осъдения терорист Джамел Бегал.
След операцията на спецовете, атакували магазина обаче се разбра, че похитителят е само един.

Полицията свързва името му и с вчерашното нападение в Париж, когато двама бяха ранени. Едната жертва, която почина от нараняванията си, беше полицай-жена.

Заложниците са взети в еврейски супермаркет, в който се продава храна, отговаряща на еврейските религиозни изисквания (известна като "кашер", б.р.).

Секретарят на партията на левите Алексис Корбер е написал в Туитър „Полицейска операция в района Порт дьо Венсан".

Инцидентът е станал около 13 часа местно време (14 часа българско, б.р.), съобщава агенция Новости.

Френската полиция помага на хората да напуснат района около супермаркета. Затворени са пътищата, които опасват супермаркета.

Говорител на полицията заяви пред БиБиСи, че съобщенията за друга заложническа криза в района на Айфеловата кула, са фалшива тревога.

Всички магазини в известния еврейски квартал „Маре” в центъра на Париж са били затворени от полицията.

Новата стрелба се случва в момента, когато протича мащабната операция по задържането на Саид и Шериф Куаши, които са се барикадирали в печатница в промишления район на град Дамартен ан Гоел, на 40 км североизточно от Париж.
Братята Куаши държат един заложник - жена. С тях е осъществена връзка, но подробности не се съобщават.