Новата политика на САЩ спрямо Северна Корея не засяга съюза на САЩ с Южна Корея или нейния ангажимент за отбрана на Корейския полуостров, заяви говорител на Пентагона в понеделник. Джон Кърби направи забележката на въпрос дали резултатът от наскоро приключилия преглед на политиката на Северна Корея може да повлияе на позицията на САЩ за отбрана на Корейския полуостров, предаде "Йонхап".

В петък Белият дом заяви, че САЩ ще търсят дипломатически начини да постигнат практически напредък към ядрено разоръжаване на Северна Корея, обявявайки заключението на своя преглед на политиката за Пхенян, започнал скоро след като Джо Байдън встъпи в длъжност като президент на 20 януари.

Северна Корея: Действията на Байдън са враждебни

Северна Корея: Действията на Байдън са враждебни

Позиция на Пхенян

В допълнение, САЩ предприемат и глобален преглед на отбраната, който все още не е завършен. Кърби каза, че американската армия ще подкрепи новия подход на САЩ за справяне с ядрено въоръжената Северна Корея.

Външното министерство на Северна Корея настоя в неделя, че новата политика на администрацията на Байдън е "враждебна" към Пхенян, тъй като директно обижда ръководството на страната. Според доклада на KCNA Северна Корея се ангажира да даде отговор на неотдавнашните коментари на президента на САЩ Джо Байдън относно състоянието на правата на човека в тази азиатска държава.

Байдън "направи голям гаф", каза Пхенян, предупреждавайки, че отношенията могат да доведат до "по-лоша криза извън контрол".

Ракетите и киберспособностите на Северна Корея са заплаха за САЩ

Ракетите и киберспособностите на Северна Корея са заплаха за САЩ

Това обявиха висши американски военни

Докато САЩ приключваха прегледа на политиката си за Северна Корея, наскоро Сеул призова Пхенян да поднови преговорите за денуклеаризация с Южна Корея и САЩ.